Un laureat al Premiului Nobel pentru Economie: Sanctiunile rusesti au functionat intr-un mod neasteptat
sanctiuni rusia
Economistul Paul Krugman, laureat al Premiului Nobet, sustine, intr-un articol publicat marti de
Business Insider , faptul ca "sanctiunile rusesti au functionat intr-un mod neasteptat: limitand importurile natiunii, nu exporturile acesteia". Practic, acum rusii n-au probleme in a vinde, ci in a cumpara lucruri.
"Rusia nu intampina nicio problema in a vinde lucruri, [dar] are multe probleme in cumpararea de lucruri", a scris Krugman.
Conform sursei citate, "este o abatere de la intentia planului initial, care urmarea sa reduca veniturile din razboi ale Rusiei prin interdictii de energie si o posibila limitare a preturilor la energia Rusiei, pe care liderii occidentali incearca sa o propuna pana la sfarsitul anului.
Dar acest lucru nu a mers conform planului, iar datele arata ca Rusia a atras exporturi de energie de 24 de miliarde de dolari numai in primele trei luni de razboi si a limitat aprovizionarea catre natiunile occidentale pentru a creste preturile energiei, inclinand economiile din Europa aproape de recesiune (...)
Pe partea de import avem o poveste diferita. Interdictiile privind vanzarea catre Rusia au redus volumul comertului Rusiei cu tarile care sanctioneaza cu 60% si cu tarile care nu sanctioneaza cu 40%".
Astfel, spune specialistul, productia industriala din Rusia s-a prabusit, la fel ca si PIB-ul sau.
"Asadar, sanctiunile economice impotriva Rusiei par sa fi fost surprinzator de eficiente, dar nu asa cum se astepta toata lumea", a mai spus economistul.
Te-ar putea interesa si: Profesor de economie: lasati mediul de afaceri sa lucreze, nu-l mai chinuiti cu schimbarile fiscale, fiindca firmele tin economia
Razboaiele economice nu aduc succese
De-a lungul istoriei, nu avem evenimente care sa ne indice faptul ca un razboi economic se poate sfarsi bine.
"Incercarile anterioare de razboi economic au fost esuate, cu exceptia cazului in care au implicat un efort militar, cum ar fi scufundarea transporturilor comerciale japoneze de catre SUA in cel de-al Doilea Razboi Mondial, determinand economia japoneza sa se ciocneasca", a explicat Krugman. De asemenea, si de data aceasta, Occidentul va avea propriile sale provocari pe care trebuie sa le infrunte, cum ar fi inflatia si pericolul aparitiei unor recesiuni. Nu in ultimul rand, s-ar putea sa avem
probleme in privinta aprovizionarii cu gaz iarna aceasta, pe masura ce Rusia ar putea opri complet livrarile fix in sezonul rece, inainte ca statele dependente energetic sa apuce sa-si umple depozitele.
Foto: pixabay