UE nu mai suporta coruptia din tara vecina: ameninta ca le ingheata finantarea. Pana acum, UE n-a mai aplicat o masura atat de dura
ungariacoruptie ungariaviktor orban
Din cauza faptului ca ar fi incalcat de mai multe ori prevederile europene privind statul de drept, Ungaria risca sa ramana fara finantare europeana. Insasi sefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a criticat "coruptia" din aceasta tara, la inceputul acestei luni.
"Am identificat probleme care ar putea incalca statul de drept in Ungaria si ar putea afecta bugetul UE", a declarat un sef adjunct al Comisiei cu sediul la Bruxelles, Vera Jourova.
"Ungaria va trebui sa raspunda preocuparilor noastre si sa propuna masuri de remediere", a adaugat ea.
Ungaria risca sa plateasca dur incalcarile normelor de drept. Daca UE va lua atitudine, acest lucru ar putea genera inghetarea fondurilor pentru premierul ungar Viktor Orban. Oficialii de la Budapesta vor avea la dispozitie doua luni pentru a veni cu un raspuns.
De-a lungul timpului, intre Bruxelles si Budapesta au existat tensiuni, pe fondul acuzatiilor care i se aduc lui Viktor Orban, respectiv faptul ca foloseste abuziv banii publici, incalca normele de drept si chiar ar intentiona sa treaca presa si mass media sub control guvernamental. De asemenea, oficialii maghiari au deranjat blocul comunitar vara trecuta, cu noua sa lege privind grupurile LGBTQ+ .
Mai mult, Ungaria s-a declarat deschisa sa achite importurile de gaze naturale din Rusia in ruble, asa cum prevede un decret semnat de curand de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.
>>> Scutul UE anti-Rusia, fisurat de Ungaria: Viktor Orban accepta sa plateasca energia ruseasca in ruble, asa cum cere Putin
Ungaria are cea mai mare inflatie din ultimii 14 ani
Ungaria se confrunta cu o rata anuala a
inflatiei exploziva. Inflatia a crescut la 8,5% de la 8,3% din februarie, marcand cea mai mare rata a inflatiei din iunie 2007. Preturile de consum au crescut cu 0,98% in martie fata de luna precedenta, dupa cresterea de 1,09% inregistrata in februarie. Cele mai puternice cresteri de pret au fost inregistrate la produsele alimentare si bunurile de folosinta indelungata.
"Prognoza inflatiei pentru lunile urmatoare ramane foarte dificila din cauza razboiului si a sanctiunilor, precum si a incertitudinii privind masurile antiinflationiste introduse de guvern", a transmis Peter Virovacz, economist in cadrul ING.