UE, demonstratie de forta in fata Rusiei: ce s-ar intampla, de fapt, daca Moscova inchide robinetul de gaz
gaze rusestiindependenta energetica
Stim cu totii faptul ca Europa are inca o dependenta semnificativ de mare fata de importurile rusesti de energie. Aproximativ 40% din gazul din regiune provine din Rusia, insa, cu toate acestea, oficialii europeni dau semnale de incredere in capacitatea noastra de a gestiona scenariul in care rusii inchid robinetul.
Comisarul european pentru afaceri economice, Paolo Gentiloni, crede ca Europa se poate descurca singura in situatia in care Rusia pune stop exporturilor de gaze naturale.
"Suntem gata sa luam atitudine in fata dependentei de Rusia? Sigur ca suntem gata. Am decis sa facem asta, iar razboiul a fost un semnal de trezire, dar nu putem face nimic repede fara sacrificii. Suntem gata sa ne asumam aceste sacrificii? Categoric da. Nu punem pe masa sanctiuni privind energia, dar, daca sunt decizii suntem gata sa le facem fata si putem face asta cu efort puternic si vom continua cu orice chip sa reducem dependenta de energia venind din Rusia", a spus Gentiloni.
De asemenea, rupul G7 respinge cererea Rusiei ca gazul sa fie platit in ruble.
Declaratia oficialului european este o veritabila demonstratie de putere in fata Rusiei, in contextul in care Moscova a declarat ca va vinde gazul doar statelor dispuse sa achite in ruble rusesti contravaloarea exporturilor, masura pe care rusii si-o doresc pentru a-si salva moneda nationala, puternic devalorizata dupa ce Kremlinul a decis sa lanseze ofensiva asupra Ucrainei si sa invadeze tara vecina, declansand acolo un conflict militar care a ingrozit intreaga planeta, in ultimele saptamani.
Te-ar putea interesa si: Un nou tip de pensie pentru romani: decizia vine de la Comisia Europeana, cine o va primi
Gentiloni crede intr-o revenire economica puternica a Europei, dar admite ca razvoiul poate pune in pericol redresarea
Paolo Gentiloni a mai vorbit si despre
evolutia economica a Europei, inclusiv a Romaniei, dupa o intrevedere cu ministrul nostru de Finante, Adrian Caciu.
Oficialul sustine ca Romania ar putea inregistra o crestere economica puternica in acest an, de aproximativ 4%, insa nu vom scapa de consecintele negative ale razboiului de la granita. Redresarea economica risca sa fie pusa in pericol, considera comisarul european.
"Cu ministrul Finantelor am discutat despre impactul razboiului asupra economiei noastre. Economia noastra este puternic redeschisa la inceputul acestui an dupa criza de pandemie si asteptam o crestere economica puternica atat in Europa cat si in Romania, aproximativ 4% crestere.
Desigur, impactul razboiului va afecta aceasta crestere. Noi am vazut deja un impact asupra inflatiei. A urcat la 6,2% in Uniunea Europeana si la 7,9% in Romania, in februarie, si ne putem astepta ca aceste cifre sa creasca mai departe", a spus acesta.