UE a luat o decizie istorica in privinta Romaniei
uniunea europeanafonduri europeneuepolitica de coeziunebugetromania
Pentru prima oara in istoria Uniunii Europene, politica de coeziune va avea ea mai importanta alocare, de 374 de miliarde de euro, pentru perioada 2021-2027, iar Romania va primi cu 8% mai mult decat in perioada 2014-2020, a anuntat comisarul pentru politica regionala, Corina Cretu.
Corina Cretu a declarat ca, in urma unor negocieri deloc usoare, Romaniei i se vor aloca cu 8% mai multe fonduri decat in perioada 2014-2020.
"Astazi a fost, cred, cel mai important moment al mandatului meu de Comisar European. Pentru prima oara in istoria Uniunii Europene, Politica de Coeziune va avea cea mai importanta alocare, 374 de miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, pentru 27 de state membre (din pacate, Marea Britanie va parasi proiectul european in martie 2019).
Nu au fost negocieri usoare, avand in vedere plecarea celui de-al doilea net contributor la Bugetul UE si nevoia de a introduce noi prioritati. Alocarea pentru Romania in ceea ce priveste fondurile pe care le gestionez se ridica la aproape 31 de miliarde pentru perioada 2021-2027, cu aproximativ 8 la suta mai mult fata de perioada 2014-2020. Am constiinta impacata", afirma Corina Cretu.
In cadrul urmatorului buget pe termen lung al UE pentru 2021-2027, Comisia propune modernizarea politicii de coeziune, principala politica de investitii a UE.
Conform acestor propuneri, vor fi majorate fondurile de coeziune pentru Italia si alte state membre din sudul continentului afectate de criza economica si valul de emigranti, urmand ca in paralel sa fie redusa finantarea pentru regiunile mai sarace din statele estice ale blocului comunitar.
UE aduce modificari importante la politica de coeziune
Bugetul pentru perioada 2021-2027, primul dupa ce Marea Britanie va iesi din UE, ar urma sa creasca pana la 1.100 miliarde euro, de la 1.000 miliarde euro in actuala perioada de sapte ani. Propunerile Comisiei vizeaza alocarea unor resurse mai mari pentru cercetare, securitate si economie digitala precum si limitarea fondurilor pentru regiunile mai sarace si fermieri.
Printre principalele elemente ale propunerii Comisiei pentru modernizarea politicii de coeziune se regaseste si o abordare adaptata. Politica de coeziune clasifica regiunile in trei categorii: regiuni mai putin dezvoltate, regiuni de tranzitie si regiuni dezvoltate. PIB-ul pe cap de locuitor ramane in continuare principalul criteriu de alocare a fondurilor necesare pentru a reduce discrepantele si a ajuta regiunile cu venituri si crestere economica scazute sa recupereze decalajele.
De asemenea, au fost introduse noi criterii pentru a reflecta mai bine realitatea de pe teren, si anume somajul in randul tinerilor, nivelul scazut de educatie, schimbarile climatice si primirea si integrarea migrantilor.
Sursa foto: pexeles.com