Trump pune UE in aceeasi oala cu China si pregateste un razboi comercial de anvergura. Taxe vamale si pentru noi!
donald trumptaxe valame uetaxe vamale china
Presedintele SUA, Donald Trump, a anuntat planuri de a impune taxe vamale asupra Uniunii Europene si Chinei, pentru a corecta dezechilibrele comerciale si a aborda problema traficului de fentanil. A propus o taxa de 10% pentru importurile din China, care ar putea deveni efectiva din 1 februarie.
Intr-o declaratie citata de
Le Monde, Trump vizeaza UE cu taxe vamale.
In data de 21 ianuarie, Donald Trump a declarat ca Uniunea Europeana va fi supusa unor taxe vamale, mentionand ca exista un dezechilibru comercial intre SUA si UE. El a subliniat ca Europa nu importa suficiente produse americane, iar acest lucru va fi corectat prin impunerea de taxe sau prin cerinta ca UE sa cumpere mai mult petrol si gaz din Statele Unite. Trump a afirmat ca UE trateaza SUA „foarte, foarte rau”, iar pentru a obtine un comert echitabil, taxele sunt inevitabile.
Amenintarea cu o taxa de 10% asupra importurilor din China
Trump a reafirmat intentia de a impune o taxa de 10% pe importurile chineze, argumentand ca aceasta este necesara ca reactie la traficul de fentanil provenind din China, care ajunge in Mexic si Canada si care se infiltreaza in Statele Unite. Aceasta taxa ar putea fi aplicata chiar din 1 februarie. De asemenea, Trump a mentionat anterior ca ar putea impune taxe de 25% asupra Canadei si Mexicului pentru aceleasi motive de imigratie ilegala si trafic de fentanil.
Reactiile Chinei si ale UE la amenintarile comerciale ale lui Trump
China a reactionat la amenintarile presedintelui american, printr-un comunicat al purtatorului de cuvant al Ministerului de Externe, care a subliniat ca Beijingul va apara „interesele nationale” ale Chinei. In plus, China a reiterat ca nu exista castigatori intr-un razboi comercial si a afirmat ca este dispusa sa continue dialogul cu SUA pentru a rezolva diferentele si a extinde cooperarea benefica pentru ambele parti.
La randul sau, Uniunea Europeana a raspuns, prin comisarul sau pentru economie, care a afirmat ca blocul european este pregatit sa apere propriile interese. Ursula von der Leyen, presedintele Comisiei Europene, a subliniat ca Europa va negocia cu SUA, dar nu va renunta la valorile sale fundamentale. Ea a spus ca prima prioritate va fi sa discute interesele comune si sa fie pregatiti pentru negocieri, fiind pragmatici, dar ferm pe principii.
Planuri de revizuire a sistemului comercial al SUA
Pe 20 ianuarie, Trump a semnat un ordin care cere agentiilor sa analizeze o serie de probleme comerciale, inclusiv deficitul comercial, practicile neloiale si manipularea monedei. Acest ordin ar putea deschide calea pentru impunerea unor taxe suplimentare pe produse din diferite tari, inclusiv din Europa si China. Trump a promis o reforma rapida a sistemului comercial al SUA, concentrandu-se pe taxe si tarife pentru a imbogati cetatenii americani.
Sentimentul global privind revenirea lui Trump
In timp ce europenii sunt ingrijorati de revenirea lui Trump, mai multe tari din lume, inclusiv Brazilia, China, India si Turcia, considera ca presedintia sa ar putea fi benefica pentru relatiile comerciale si pentru pacea globala, conform unui sondaj recent realizat de Consiliul European pentru Relatii Externe.
Sursa foto: AI/manager.ro