Premierul Theresa May isi doreste in primul rand sa renegocieze situatia frontierei nord-irlandeze. Acordul negociat deja cu UE prevede un statut special pentru provincia britanica Irlanda de Nord, statut care ar duce la evitarea introducerii controalelor la frontiera cu Irlanda, stat membru al UE. Insa, raportul guvernamental de evaluare juridica sustine ca garantiile acordate Irlandei de Nord risca sa blocheze Marea Britanie in “serii de negocieri repetate” in urmatorii ani.
Planul premierului britanic este insa destul de greu de pus in practica, mai multi oficiali ai Uniunii Europene transmitand deja ca nici nu se pune in discutie redeschiderea negocierilor. Margaritis Schinas, purtatoare de cuvant a Comisiei Europene, a declarat la finele saptamanii trecute ca acordul reprezinta o pozitie unanima a celor 27 de tari care reflecta pozitia UE. La inceputul acestei saptamani, purtatoarea de cuvant a CE a declarat ca “singurul lucru pe care il poate spune este ca va astepta rezultatul discutiilor din Camera Comunelor”. De asemenea, aceasta mentioneaza ca guvernul britanic este cel care trebuie sa comunice care sunt pasii urmatori.
Mai multe surse sustin ca liderii europeni sunt gata sa ofere un ragaz britanicilor. In acest sens, Uniunea Europeana ar putea lua decizia de amanare a termenului limita pana la care Marea Britanie ar trebui sa iasa efectiv din UE. Termentul prevazut in acest moment este de 29 martie, insa aceasta data se apropie deja cu pasi repezi.
In Camera Comunelor, Theresa May a declarat ca va continua sa discute cu colegii ei din Parlament, inclusiv cu cei din partidul nord-irlandez DUP. Premierul a mai mentionat ca dupa incheierea discutiilor, va trage o concluzie si o va prezenta la Bruxelles. La acest moment, conservatorii care nu au dat un aviz pozitiv acordului negociat de Theresa May solicita modificari obligatorii din punct de vedere juridic la controversata clauza a “plasei de siguranta” (backstop).
Graham Brady a propus deja o alternativa pentru aceasta clauza, deputatii convervatori fiind deja indemnati sa o voteze. Desi inca nu se stiu care vor fi amendamentele care vor fi supuse votului, ministrul pentru afaceri internationale, Liam Fox, a declarat ca votarea acestei alternative “va acorda premierului un mandat puternic pentru a se intoarce pentru renegocieri la Bruxelles”.
Mai multe publicatii importante din Marea Britanie au criticat-o dur pe Theresa May pe parcursul ultimelor zile. The Independent a titrat in urma cu cateva zile ca “deputatii si mediile de afaceri condamna planul B al Brexitului lui May, care este tot planul A”. The Guardian, o alta publicatia extrem de importanta din presa britanica, sustine intr-un material ca Theresa May nici nu isi doreste sa existe un al doilea vot pe marginea acestui acord, intrucat acesta ar urma “sa ameninte coeziunea sociala din Regat”.
O parte importanta a presei britanice indeamna politicienii sa se gandeasca tot mai serios la varianta organizarii unei noi consultari ale populatiei. Conform ultimelor sondaje de opinie, un numar mare de oameni dintre cei care au votat pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana s-au razgandit cu privire la acest lucru.
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Reintegrarea unui salariat, conform unei hotarari judecatoresti. Cand se inregistreaza in Revisal?
Inregistrarea video a salariatilor, in vederea pontajului - incalca sau nu legea GDPR?
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
Te-ar putea interesa si