Tensiunile Rusia - Ucraina, tot mai mari: Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Aparare a Tarii
rusiaconflict rusia ucrainarusia ucrainaklaus iohannis
Presedintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, care se va reuni miercuri, 26 ianuarie 2022, incepand cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni. Aceasta miscare are loc pe fondul tensiunilor tot mai mari de la granita cu Ucraina, provocate de o posibila invazie din partea rusilor.
Conform unei informari a Administratiei Prezidentiale, pe ordinea de zi a sedintei sunt incluse subiecte referitoare la:
-
Situatia de securitate in Zona Extinsa a Marii Negre si pe Flancul Estic al NATO;
-
Masuri privind dezvoltarea capacitatilor de raspuns la noile provocari ale mediului de securitate si cresterea rezilientei.
Te-ar putea interesa si: Cum poti afla cati bani ai de luat de la Pilonul II de pensii private: e simplu si se poate face pe internet
Intre timp, ministrul Apararii sustine ca tara noastra nu va intra in niciun razboi
Ministrul Apararii Nationale, Vasile Dincu, sustine ca tara noastra "nu va intra in niciun razboi". Totusi, Romania "trebuie sa fie pregatita pentru consecintele unui posibil conflict de la granita Ucrainei", a punctat Vasile Dincu, sambata la Digi 24, chiar daca, spune el, autoritatile nu se asteapta, in acest moment, la "un razboi cald".
"Nu putem sa spunem cu siguranta daca va fi razboi acolo, in Ucraina, pentru ca ar fi foarte mari costurile pentru Rusia daca ar face acest lucru. NATO a anuntat prin vocea lui Stoltenberg (secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice - n.r.) ca nu poate fi vorba de o interventie militara, pentru ca Ucraina nu este membru al Aliantei, deci nu poate fi vorba de un raspuns militar. Din perspectiva asta, noi, Romania, si NATO nu vor intra in razboi de tip militar. Sigur ca razboiul economic, razboiul de alte facturi, blocajul economic poate va exista daca va fi un conflict, dar in acest moment la un razboi cald, ca sa spunem asa, nu ne asteptam", a explicat ministrul.
Totusi, trebuie sa ne pregatim de aparitia unor refugiati, asa cum se intampla de obicei in astfel de situatii de tensiune si conflict. "Daca ne uitam la toate tipurile de conflict de tip militar, migratii masive din calea razboiului se pot produce si ne asteptam si noi la acest lucru, evident, chiar daca la prima vedere unii au senzatia ca noi nu ne pregatim pentru posibile efecte secundare ale unui razboi. Noi ne pregatim pentru asta. Suntem pregatiti, in acest moment, pentru o posibila asistenta pentru migranti din aceasta perioada. Este o datorie umanitara", a punctat acesta.