Tarile UE vor trebui sa ia in calcul prostitutia in propriul PIB
produsul intern brutuniunea europeanareglementaricalculul pibeconomie subterana
Tarile cele mai sarace din Europa de Est isi vor spori semnificativ PIB-il in urma exigentelor impuse printr-o noua reglementare a Parlamentului European, care a decis ca statele membre trebuie sa ia in seama valoarea unor activitati ilegale (intre care prostitutia, productia si consumul de droguri) in calcularea produsului intern brut, arata cotidianul Times.
Cotidianul britanic mentioneaza ca incidenta acestei masuri pentru Marea Britanie este de 10 miliarde de lire sterline (circa 12 miliarde de euro), pentru un PIB care atinge acum 1.600 de miliarde de lire sterline (circa 1.920 de miliarde de euro).
Decizia a fost motivata prin dorinta de a surprinde mai bine valoarea reala a economiilor statelor membre si de a putea realiza comparatii mai juste intre ele. Prostitutia si consumul de droguri fiind legale in unele tari, precum Olanda, celelalte state membre au fost invitate sa includa aceste activitati in produsul lor intern brut
Pentru deputatul conservator britanic Mark Garnier, nu este vorba decat despre o pierdere de timp. "De fapt, li se cere guvernelor sa cuantifice amploarea esecului politicii lor", spune el.
Noua obligatie ara consecinte importante pentru unele tari din Est, considera Times. Cum PIB-ul serveste la calculul contributiei statelor membre la bugetul UE, integrarea activitatilor ilegale in produsul intern brut al acestor tari va conduce la o majorare a contributiei lor la bugetul european.
Raoul Ruparel, seful departamentului de studii economice la think tank-ul Open Europe, estimeaza ca noile reguli de contabilizare ar putea face ca Grecia sa-si recastige 2% din PIB si, astfel, ar schimba analiza crizei pe care o cunoaste aceasta tara.
Cotidianul reaminteste ca Grecia insasi a incercat deja sa imbunatateasca prezentarea datelor sale economice cu ajutorul unui artificiu asemanator. In 2006, ea a incercat sa-si revizuiasca statisticile incluzand prostitutia, "albirea" banilor si alte activitati ilegale, ceea ce a dus la cresterea brutala a PIB-ului cu 25%. La vremea respectiva, Bruxellul a respins aceasta metoda. Cu toate acestea, in 1995, legislatia europeana a fost modificata pentru a include contabilizarea prostitutiei si a traficului de droguri incepand din 1998, dar aceasta lege n-a fost niciodata aplicata.
In primavara trecuta, Parlamentul European a relansat dezbaterea, cerand instituirea acestor principii. De acum, statele membre au termen pana in luna septembrie pentru a le aplica. Nu toate activitatile ilegale vor fi incluse, totusi. Doar tranzactiile care fac sa intervina doua parti cu deplinul lor consimtamant sunt luate in calcul. Traficul de droguri si prostitutia sunt cele doua principale activitati vizate.
Asadar, incepand din acest an, toate tarile din UE trebuie sa afiseze, in rubrici speciale, cifrele prostitutiei si ale traficului de substante ilicite.
Fara sa vrea, liderii europeni au revenit la o veche teorie a economistului John Kenneth Galbraith, care insistase inca de acum multe decenii ca respectivele date sa fie avute in vedere la calculul PIB-ului real.
Jaume Garcia, presedintele Institutului National de Statistica din Spania (INE), a sustinut la randul sau, inca din 2011, ca "intr-un viitor nu foarte indepartat", statele UE vor include in contabilitatea Produsului Intern Brut si banii generati de economia subterana, prostitutie, contrabanda si trafic de droguri. "Din cauza dificultatilor metodologice, nicio tara UE nu le include, dar este prevazut ca intr-un viitor nu prea indepartat sa fie cuprinse si acestea in contabilizarea PIB-ului", scria Jaume Garcia in revista "El Economista" din iunie 2011.