Tarile care nu respecta statul de drept NU vor mai primi fonduri europene
brexitfonduri uefonduri europenebugetul europei 2018conditionare fonduri europene
Un proiect bomba este pregatit de oficialii europeni: accesarea fondurilor europene in cadrul Politicii de Coeziune va fi legata de criterii privind situatia statului de drept. Astfel, tarile care nu respecta normele statului de drept, nu vor mai primi ajutoare financiare de la UE.
In propunerile Comisiei Europene pentru viitorul cadru bugetar multianual al Uniunii Europene va fi cuprinsa si conditionarea accesarii fondurilor europene de situatia statului de drept, arata agentia Reuters.
Cele mai puternice state ale Uniunii isi doresc introducerea acestei masuri, ce va fi prezentata miercuri alaturi de celelalte propuneri pentru cadrul bugetar multianual al UE pentru perioada 2021-2027. Masura este sustinuta de puteri economice mondiale, precum Franta si Germania, dar si de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Polonia ar putea bloca bugetul UE
Oficiali polonezi au sugerat ca Polonia ar putea bloca bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 daca se va incerca o conditionare a accesarii fondurilor europene.
Fondurile pentru statele Est-europene s-ar putea diminua
Posibilitatea diminuarii bugetului comunitar ingrijoreaza tarile Est-europene, care se tem de o diminuare a fondurilor alocate in cadrul Politicii de Coeziune, tinand cont de prioritatile pe care executivul comunitar le are acum in vedere (competitivitatea, migratia, apararea, combaterea terorismului, etc.) si de faptul ca unele tari contributoare nete la bugetul UE au refuzat deocamdata sa-si majoreze contributiile.
De asemenea, unii politicieni est-europeni sustin ca ideea conditionarii accesarii fondurilor europene de respectarea statului de drept si a valorilor europene este o modalitate prin care Bruxelles-ul si guverne vest-europene vor sa rezolve problema scaderii bugetului si sa poata justifica diminuarea fondurilor din Politica de Coeziune in favoarea altor politici.
Bugetul urmeaza sa fie definitivat, dupa ce se vor purta negocieri, care se anunta destul de dure.
Citeste si:
Criza financiara in 2018?
Sursa foto: pexeles.com