Tara europeana cu ECONOMIE PUTERNICA, dar care incepe sa ofere ENERGIE CU PORTIA: s-au pus limite la aerul conditionat si caldura
criza energeticaeconomisire energie
Europa incepe sa se pregateasca de cel mai negru cosmar al crizei energetice care s-ar putea materializa in iarna, motiv pentru care se fac eforturi mari pentru a scapa de dependenta energetica fata de Rusia. Astfel, unele state au inceput sa faca deja economie sau, mai bine zis, sa ofere energia cu portia catre populatie si firme.
Este cazul unei mari economii, una in care muncesc sute de mii, daca nu chiar milioane de romani:
Spania. Autoritatile de la Madrid au anuntat un plan de masuri menite sa duca la economisire energetica. Printre acestea, se pare ca au fost impuse limite ale temperaturilor setate pe aparatele de aer conditionat si incalzire in cladirile publice si comerciale mari.
Decretul care contine masurile ar urma sa intre in vigoare saptamana viitoare si va ramane in vigoare pana in noiembrie 2023. El se aplica cladirilor publice, centrelor comerciale, cinematografelor, teatrelor, garilor si aeroporturilor, incalzirea nu ar trebui sa fie setata peste 19 grade Celsius, iar aerul conditionat nu ar trebui sa fie sub 27 de grade Celsius. Usile vor trebui sa fie inchise pentru a nu risipi energie, iar luminile din vitrinele magazinelor trebuie sa fie stinse dupa ora 22:00. Cladirile vor trebui sa publice afise in care explica cititorilor situatia.
Desi Spania nu este la fel de dependenta de sursele de energie rusesti ca multe alte tari din UE, si-a propus o reducere cu 7-8% a consumului de gaz.
Te-ar putea interesa si: ANALIZA. Va ingheta sau nu Europa la iarna?
Unii politicieni acuza faptul ca masurile de economisire vor alunga turistii si vor aduce "intuneric, saracie si tristete"
Masurile au creat deja controverse in clasa politica spaniona. De exemplu, Isabel Diaz Ayuso , presedintele populist si de dreapta al regiunii Madrid, se opune vehement acestui plan de economisire energetica.
"Madrid nu se va opri", a tinut ea sa precizeze, invocand faptul ca un astfel de plan "genereaza nesiguranta si sperie turismul si consumul. Aduce intuneric, saracie si tristete".
Foto: pixabay