Suedia recunoaste ca nu a luat masurile potrivite. A ajuns sa aiba cea mai mare rata a mortalitatii pe cap de locuitor
suediacoronaviruscovid 19pandemieepidemierestrictii
Autoritatile suedeze recunosc faptul ca au gresit ca nu au adoptat restrictii sociale si ca au tratat pandemia cu "relaxare", fiindca acum au ajuns sa aiba cea mai mare rata a mortalitatii pe cap de locuitor din Europa.
”In unele aspecte, am fi putut trata aceasta situatie chiar mai bine decat o facem astazi, cand stim tot mai multe lucruri (despre virus, n.r.). Nu inseamna ca, in Suedia, strategia de baza s-a schimbat in vreun fel. Suntem inca foarte multumiti de ea, functioneaza bine: avem un nivel redus de raspandire in societate. Avem, din pacate, un grad ridicat de mortalitate, dar lucram la asta", a declarat Anders Tegnell, epidemiologul-sef al Suediei, cel care a coordonat strategia de masuri luate de autoritatile de la Stockholm.
Acelasi Tengell spunea saptamana trecuta ca numarul deceselor din Suedia nu ar fi fost atat de ridicat, daca s-ar fi impus restritii mai din timp.
Masurile aplicate de Suedia in timp ce majoritatea statelor europene blocasera aproape complet toate activitatile publice seamana cu masurile luate de acestea cand au intrat in relaxare. Spre exemplu, Suedia nu a interzis iesirile la terasa, insa a recomandat purtarea mastii de protectie.
Johanna Sandwall, manager pentru situatii de criza la Consiliul National al Sanatatii si Ajutorului social, a declarat ca locurile libere din unitatile de terapie intensiva sunt in prezent de 30%. De asemenea, 556 de pacienti sunt pe ventilatie mecanica, dintre care 311 au COVID -19.
Societatea civila continua sa sprijine Guvernul in aceste masuri care pentru restul Europei au aparut sub forma de "relaxare", de la jumatatea lunii mai, dupa doua luni de restrictii importante. Probabil calmul societatii civile se bazeaza si pe datele conform carora 9 din 10 persoane care au murit de coronavirus in Suedia aveau peste 70 de ani.
“Cu tot respectul pentru oamenii care au murit (in aceasta pandemie, n.r.), lucrurile astea vin si pleaca si, daca punem cifrele intr-un context mai larg al oamenilor care au murit din cauza altor boli, probleme psihice... nu ma tem prea tare. Cred ca va trece si sunt mandru ca nu ne infuriem si nu actionam intr-un fel dramatic", a declarat Karin Rehnberg, lider de proiect in IT.
“Nu mi se pare ca avem un adevarat dezastru aici in Suedia. Cred ca lucrurile sunt mai mult sau mai putin sub control, dar trebuie sa fim si mai atenti acum, cu toate cunostintele pe care le-am obtinut despre raspandirea virusului, in special printre persoanele in varsta", spun un alt suedez, citat de
stirileprotv.ro