SUA, in pragul unei noi crize, similare celei din 2008? Economia Americii pare ca se clatina: cifrele de la Casa Alba
economia sualanturi de aprovizionaresualanturi aprovizionarecriza 2008
In plina criza sanitara, de aproape doi ani, Statele Unite ale Americii nu inregistreaza o evolutie economica prea optimista. Cele mai recente date starnesc ingrijorarea multor analisti economici, pe care incepe sa ii macine din ce in ce mai mult o intrebare: Sunt Statele Unite aproape de un nou moment "2008"?
Deficitul comercial al
SUA a crescut la un nivel record in septembrie, pe masura ce exporturile au scazut, arata cele mai recente date transmise de autoritatile americane.
Departamentul de Comert a spus ca decalajul comercial a crescut cu 11,2%, pana la un record de 80,9 miliarde de dolari.
Criza de pe lanturile de aprovizionare da de pamant cu economia SUA
Economistii spun ca SUA nu ar fi avut astfel de probleme, daca nu exista in acest moment o criza majora pe lanturile internationale de aprovizionare. Industria americana, pur si simplu, nu reuseste sa isi satisfaca cererea de bunuri pentru a produce la nivel normal.
Este posibil ca importurile sa ramana ridicate pe masura ce intreprinderile reconstruiesc stocurile epuizate.
Acest lucru a condus la cresterea preturilor la importuri, deoarece cererea depaseste cu mult oferta.
Aceasta este o veste ingrijoratoare pentru economia SUA: comertul a scazut din cresterea produsului intern brut in al treilea trimestru, contribuind la limitarea cresterii economice la o rata anualizata de 2%. Acesta este cel mai lent nivel inregistrat de mai bine de un an.
De asemenea, mai arata datele oficiale comunicate de autoritatile economice din SUA, decalajul comercial a fost un obstacol pentru cresterea PIB-ului timp de cinci trimestre consecutive.
Cifrele concrete:
-
Exporturile au scazut cu 3,0%, pana la 207,6 miliarde de dolari in septembrie. Exporturile de bunuri au scazut cu 4,7%, pana la 142,7 miliarde de dolari. Cea mai puternica scadere a fost inregistrata la livrarile industriale, exporturile de titei diminuandu-se cu 1,0 miliarde de dolari. Au scazut si exporturile de bunuri de capital. Dar exporturile de bunuri de larg consum au fost cele mai mari inregistrate.
-
Importurile au crescut cu 0,6%, pana la un record de 288,5 miliarde de dolari. Importurile de bunuri au crescut cu 0,8% la 240,9 miliarde de dolari, de asemenea, un nivel record. Importurile de bunuri si materiale industriale au fost cele mai mari din aprilie 2014. Importurile de bunuri de capital au inregistrat niveluri record, la fel ca si importurile non-petroliere si importurile de alte bunuri.