Statul roman ia masuri pentru a usura viata romanilor din Diaspora. Anuntul de ultima ora al MAE
consulat itinerantromanii in diasporadiasporastrainatate
Romanii din afara granitelor tarii vor avea acces mai usor la serviciile consulare in vederea obtinerii anumitor documente, daca locuiesc la distanta fata de un oficiu consular permanent.
Ministerul Afacerilor Externe planuieste sa organizeze 63 de consulate itinerante in anul 2021, lansand in consultare publica, la 1 aprilie 2021, un act normativ in acest sens.
Ce este consulatul itinerant?
Conform MAE, consulatul itinerant este o activitate cu caracter ocazional care presupune deplasarea unei echipe consulare mobile intr-o localitate unde se afla o comunitate romaneasca, aflata la distanta fata de un oficiu consular permanent, in vederea prestarii de servicii consulare solicitate de membrii comunitatii respective.
Echipele consulare mobile sunt formate din consuli si functionari consulari ai misiunii diplomatice sau oficiilor consulare care organizeaza aceasta activitate si sunt dotate cu echipamente tehnice necesare preluarii si procesarii serviciilor consulare in regim offline.
Cu ocazia acestor consulate itinerante, se poate procesa o gama foarte variata de servicii consulare, precum acte notariale, documente de calatorie si de stare civila, obtinere acte din Romania etc.
Planul privind organizarea celor 63 de consulate itinerante include lista initiala a localitatilor unde se vor organiza aceste consulate si calendarul privind intreaga activitate.
Printre localitatile propuse spre a se infiinta acolo astfel de consulate, regasim: Liverpool (Marea Britanie), Creta (Grecia), Nisa (Franta) sau Indianapolis (Indiana, SUA).
Citeste si:
Lista cu localitatile propuse pentru consulatele itinerante se stabileste pe baza urmatoarelor criterii:
-
distanta fata de cel mai apropiat consulat;
-
dimensiunea comunitatii romanesti;
-
volumul solicitarilor de servicii si asistenta consulara formulate de cetatenii romani din regiunile vizate; precum si
-
restrictiile locale introduse pentru combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, care ingreuneaza accesul romanilor la aceste servicii de care au nevoie.
Lista cu localitatile propuse poate fi consultata AICI.
MAE a conceput si adoptat o noua procedura de organizare a consulatelor itinerante, care prevede planificarea anuala a calendarului acestora in doua etape succesive:
Prima etapa: La inceputul fiecarui an, pe baza propunerilor misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale Romaniei, in urma semnalelor de interes primite din partea reprezentantilor comunitatilor romanesti din strainatate, este elaborata prima forma a Planului anual pentru organizarea consulatelor itinerante. Acesta este ulterior lansat in consultare publica, timp de doua saptamani, de catre Centrala MAE si de catre misiunile diplomatice si oficiile consulare, la nivelul comunitatilor romanesti si reprezentantilor mediului asociativ din tarile de resedinta, inclusiv prin intermediul social media sau prin reuniuni cu comunitatea, online sau fizic, acolo unde conditiile pandemice permit.