Si occidentalii emigreaza
Ne-am obisnuit cu ideea ca multi est-europeni emigreaza sau macar se gandesc serios sa emigreze intr-o tara mai pe gustul lor. Ce nu stim insa este ca acest fenomen al emigrarii se manifesta si in randul populatiei unor tari pe care le consideram foarte OK. Olandezii, de exemplu, cocheteaza si ei cu ideea emigrarii, destinatia preferata fiind Suedia. Ce motive au?
Sunt in jur de 8.300 de emigranti olandezi care traiesc in Suedia, atrasi de liniste si de o viata mai apropiata de natura. Iar Suedia, cu vastele ei zone impadurite si putin populate, le ofera asemenea lucruri. Totusi, nimeni nu-si paraseste tara natala doar pentru o relaxare pe care ar putea sa i-o ofere si un concediu ceva mai lung. Pana la urma, de ce pleaca olandezii din Olanda?
Se pare ca cel mai important motiv il constituie numarul mare de musulmani din tara lalelelor. E o problema care a creat aici o anumita stare de spirit, ilustrata foarte bine de declaratiile politicianului Geert Wilders:
„Mergeti pe strazi si vedeti ce se intampla. Nu mai ai deloc sentimentul ca traiesti in propria ta tara. Peste tot numai musulmani. M-am saturat de burkas, minarete, de tot felul de ritualuri, de abuzuri contra minoritatilor sexuale si de infractorii marocani. Islamul este calul troian din inima Europei si, daca nu ne aparam, in curand vom avea aici mai multe moschei decat biserici. In urma cu 100 de ani erau, cu totul, doar vreo 50 de musulmani in Olanda, acum sunt peste 1 milion. Ce facem? Ne indreptam cu pasi mari spre sfarsitul civilizatiei europene? Islamul nu e o religie, ci o ideologie politica totalitara, la fel de periculoasa ca si comunismul sau fascismul.”
Parerile lui Wilders sunt impartasite de multi olandezi, dovada ca dupa fiecare interventie a sa la tribuna Parlamentului, numarul de cereri de emigrare creste. Cei care depun aceste cereri sunt cetateni care, ca si Wilders, considera ca musulmanii sunt o mare problema in Olanda si care nu inteleg de ce autoritatile duc o politica atat de toleranta pe acest subiect. Acesti cetateni au proaspete in minte si urmarile tragice ale prezentei musulmanilor in tara lor, concretizate prin asasinarea a doua personalitati olandeze:
1. Pim Fortuyn, politican populist care a numit islamul „o cultura retrograda”, impuscat intr-o parcare, in 2002;
2. Theo van Gogh, prezentator TV si cineast, critic al societatii multiculturale, impuscat de 8 ori si apoi injunghiat de catre un olandez de origine marocana, in 2004.
Exista asadar niste tensiuni majore si nu e de mirare ca, in conditiile in care nu se contureaza nicio masura concreta pentru atenuarea lor, unii olandezi iau in calcul optiunea emigrarii. Iar prima varianta este Suedia, o tara de 11 ori mai mare ca Olanda si care are doar 9,2 milioane de locuitori (fata de 16 milioane, cat are Olanda).
Exceptand capitala Stockholm si imprejurimile sale, unde traiesc 3 milioane de oameni, Suedia este o tara foarte aerisita, unde poti gasi fara efort un sat izolat si pitoresc, ferit de framantarile politice sau de alta natura ale civilizatiei moderne. (In Olanda nu prea gasesti un astfel de loc, dat fiind ca tara lalelelor are cea mai mare densitate a populatiei din Europa, de aproape 400 locuitori/kmp.)
In plus, Suedia este mai ieftina decat Olanda. Cu 100.000 de euro poti sa cumperi o casa mare si un hectar de teren, iar intretinerea, asigurarile si benzina costa destul de putin. Si nu este obligatoriu sa iti faci o asigurare de sanatate, deoarece rezidentii in Suedia sunt automat asigurati prin impozite. In plus, tara ofera locuri de munca in sectoarele IT, comunicatii si sanatate.
Cei mai multi olandezi se stabilesc in comitatele Varmland si Dalarna, in sudul Suediei, in regiuni rurale, deluroase si impadurite, pe care le-au descoperit in timpul vacantelor. Problema e ca in mediul rural nu se gasesc prea multe locuri de munca, iar deschiderea unei pensiuni turistice – ca o mica afacere – poate fi avuta in vedere doar 8 saptamani pe an si nu asigura un venit suficient pentru restul anului.
“Olandezii sunt insa oameni intreprinzatori, care au inca mentalitatea Companiei Olandeze a Indiilor de Est”, spune Rob Floris, consultant EURES, programul care se ocupa cu migratia fortei de munca intre statele membre UE. “Ei vin aici cu intreaga familie, invata rapid limba si au o atitudine pozitiva fata de munca. Iar asta ii ajuta enorm.”
In opinia lui Rob Floris, problema e de fapt alta: “Cei care vor sa se stabileasca in Suedia trebuie mai intai s-o viziteze in toate anotimpurile, nu numai vara. Le va placea tara la fel de mult si in timpul iernii, cand se face intuneric la ora 3 dupa-amiaza sau cand vor trebui ca in fiecare dimineata sa dea la o parte un strat de zapada gros de 1 metru, care a cazut peste noapte? Daca da, atunci Suedia este tara perfecta pentru ei.”
Sa temperam insa putin acest optimism. Suedia a avut si ea oameni politici asasinati – primul ministru Olof Palme in 1986 si ministrul de externe Anna Lindt in 2003 (e-adevarat, nu pe probleme religioase) - si s-a confruntat si cu un incident serios legat de islam: atentatul cu bomba din Stockholm, in decembrie 2010, soldat cu un mort (atentatorul) si doi raniti. Atentatul a fost motivat de prezenta trupelor suedeze in Afganistan si de caricaturile defaimatoare ale profetului Mahomed, realizate de artistul suedez Lars Vilks.
Dar, una peste alta, daca punem in balanta toate argumentele pro si contra, concluzia e clara: stresul este mult mai mic in Suedia decat in Olanda. Iar pentru olandezii satui de agitatia cotidiana din Amsterdam sau Utrecht, acesta poate fi un motiv suficient pentru emigrare.
Sursa foto: www.pexels.com