Sefa Comisiei Europene, anuntul serii: Sa se ia in calcul VACCINAREA OBLIGATORIE in Uniunea Europeana
vaccinare obligatoriecomisia europeana
Ursula von der Leyen, sefa Comisiei Europene, a declarat, citata de The Guardian, ca Uniunea Europeana ar trebui sa ia in calcul vaccinarea obligatorie a cetatenilor.
Oficialul, a carui profesie de baza este cea de medic, a facut aceasta declaratie ca reactie la ce se intampla acum in Europa si in mai multe state din lume, unde incep sa apara tot mai multe cazuri de
Omicron, noua tulpina a virusului.
Comunitatea stiintifica a declarat ca ar avea nevoie de aproximativ doua saptamni pentru a se pronunta asupra gradului real de periculozitate al noii tulpini, insa stim pana acum ca aceasta cuprinde foarte multe mutatii.
De asemenea, sefa Comisiei Europene a mai spus ca in statele Uniunii Europene ar trebui sa se accelereze procesul administrarii celei de-a treia doze de vaccin.
Mai mult, oficialul pare sa fie de acord cu masuri dure luate de unele state precum Grecia. Autoritatile de la Atena au decis ca persoanele in varsta de peste 60 de ani, care nu se vor programa pentru administrarea primei doze de vaccin pana la data de 16 ianuarie, sa plateasca i o amenda administrativa in valoare de 100 de euro pe luna.
Intrebata daca sustine o astfel de decizie a autoritatilor nationale, presedinta Comisiei Europene a declarat ca ar trebui luata in calcul impunerea obligativitatii vaccinarii.
"Daca ma intrebati pe mine care era opinia mea acum 2-3 ani, nu mi-as fi imaginat ca voi fi martora la ceea ce vedem acum, aceasta pandemie ingrozitoare. Avem insa vaccinurile, vaccinurile care salveaza vieti si acestea nu sunt folosite corespunzator peste tot. Si acest lucru ne costa... vine la pachet cu un cost urias la nivelul sanatatii publice", a spus oficialul Comisiei Europene.
Te-ar putea interesa si: Wall Street a paralizat in fata Omicron, dar investitorii se intreaba daca nu cumva ar putea fi de ajutor noua mutatie
Ar fi si exceptii
Chiar daca vorbeste despre vaccinare obligatorie, sefa Comisiei Europene sustine ca exista si cazuri in care nu poate fi aplicata aceasta masura. De exemplu, daca unele persoane au o anumita conditie medicala speciala sau copiii.
"Daca te uiti la cifre, in prezent avem 77% dintre adultii UE vaccinati. Daca iei in calcul intreaga populatie UE, avem 66%. Si asta inseamna ca o treime din populatia Uniunii Europene nu este vaccinata impotriva Covid. Adica 150 de milioane de oameni.
Este enorm. Nu oricine poate fi vaccinat, spre exemplu, copiii sau persoanele cu conditii medicale speciale. Insa majoritatea (dintre cei nevaccinati–n.red) pot si, de aceea, cred ca este de inteles si oportun sa mergem cu dezbaterea in aceasta directie", a mai spus sefa Comisiei Europene.