Adoptarea acestui proiect de lege vine dupa ce aceeasi Camera a Comunelor a respins de trei ori acordul negociat de Theresa May cu oficialii de la Bruxelles. De asemenea, la inceputul saptamanii, parlamentarii britanici din Camera Comunelor au respins alte patru optiuni alternative la Brexit care ar fi putut rezolva mai mult sau mai putin situatia tot mai tensionata din Regat.
Insa, odata cu ceea ce s-a intamplat seara trecuta in Parlamentul de la Londra, putem intelege ca viziunea celor din Camera Comunelor s-a schimbat radical in numai 48 de ore. Astfel, daca luni era cerut un Brexit cat mai rapid si in orice fel de conditii, aseara s-a adus in discutie varianta Brexit-ului numai in cazul in care un acord va fi in vigoare. Aceasta schimbare brusca de directie vine dupa ce specialistii din domeniul financiar si economic au transmis semnale de alarma cu privire la consecintele negative pe care le-ar putea avea un Brexit fara acord.
Proiectul de lege care prevede posibilitatea infaptuirii Brexit-ului doar in cazul in care un acord exista intre Marea Britanie si Uniunea Europeana a fost depus de parlamentarul laburist Yvette Cooper si de Sir Oliver Letwin, fost ministru conservator. Practic, proiectul de lege o obliga pe Theresa May sa ceara o amanare a Brexit-ului efectiv dupa termenul limita actual de 12 aprilie pentru a se evita scenariul unei iesiri din Uniunea Europeana fara acord. Cu doar cateva ore inainte de inceputul discutiilor pe aceasta tema la Londra, Jean Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene declara ca Regatul Unit nu va mai putea obtine noi amanari pe termen scurt ale Brexit-ului in cazul in care acordul nu este aprobat pana la data de 12 aprilie.
Asa cum spuneam insa si in randurile anterioare, parlamentarii britanici si-au schimbat radical opinia de luni si pana miercuri si au sustinut prin vot proiectul de lege depus de Yvette Cooper. Insa, votul nu a fost deloc unul lejer, primind 315 voturi “pentru” si 310 “impotriva”.
Presedintele francez Emanuel Macron a iesit in fata in cursul zilei de ieri cu o declaratie privind Brexit-ul, declaratie prin care i-a somat pe cei din Marea Britanie sa ia o decizie cu privire la acordul negociat cu UE pana cel tarziu pe 10 aprilie. In debutul declaratiei sale, Macron a afirmat ca “prioritatea principala este buna functionare a Uniunii Europene si a pietei unice, UE neputand ramane pe termen lung ostaticul crizei politice din Marea Britanie”.
In continuarea declaratiilor sale, Emanuel Macron a mai spus ca “Marea Britanie trebuie sa prezinte un plan alternativ credibil pana pe 10 aprilie, in caz contrat, de facto, ar alege retragerea din Uniunea Europeana fara un acord”. Sigur, desi un astfel de vot de aprobare al acordului inca nu a fost organizat, aprobarea proiectului de lege prin care Brexit-ul devine posibil doar in cazul in care acordul intra in vigoare este un semnal important dat de Londra in aceasta problema!
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!