Rusia nu e o superputere economica. Cu toate acestea, Occidentul ezita sa lanseze toate armele economice impotriva ei. Care sunt ASII din maneca lui Putin
rusiasanctiuni rusia
Privind economia globala in ansamblul ei, Rusia este un element destul de mic si neinsemnat. Cu toate acestea, Occidentul ezita sa deblocheze tot setul de sanctiuni economice pe care il are la dispozitie, drept consecinta a invaziei Ucrainei. Exista doi Asi pe care Vladimir Putin ii are in maneca si care ii confera "putere" in fata economiilor globale: gazele naturale si petrolul.
Pe langa declaratiile dure adresate lui Vladimir Putin de liderii occidentali, unii dintre ei numindu-l "tiran", statele lumii, cele europene sau chiar de peste Ocean, au lansat si cateva sanctiuni directe si concrete asupra economiei Rusiei, insa nivelul lor de duritate e departe de ceea ce ar avea la dispozitie pentru a pedepsi cu adevarat Rusia pentru agresiunile asupra Ucrainei.
De ce ezita statele lumii sa foloseasca cel mai greu "armament" economic impotriva lui
Vladimir Putin? Pentru ca, desi Rusia nu e o superputere economica, petrolul si gazele naturale ii confera o importanta deosebita pe plan extern.
Conform datelor Fondului Monetar International, Rusia este de-abia a 12-a economie din lume, in clasamentul care masoara PIB la nivel global. De asemenea, aceleasi cifre ne arata ca economia Rusiei este cu aproximativ 25% mai mica decat a Italiei si cu peste 20% mai mica decat a Canadei.
In schimb, Rusia este cel mai mare exportator mondial de gaze naturale si unul dintre cei mai mari exportatori de petrol. Unii experti spun ca intreruperea acestor exporturi ar putea duce la cresterea preturilor acestor marfuri cu pana la 50%.
"Aceasta nu este Coreea de Nord. Nu este Venezuela. Nu este Iran", a spus Josh Lipsky, directorul Centrului de GeoEconomie la Atlantic Council. "Din cauza exporturilor de energie, [Rusia] este importanta in mod sistematic si mai ales importanta pentru piata mondiala de energie".
Lipsky sustine ca daca Occidentul ar interzice exporturile de energie ale Rusiei, ar genera cresterea preturilor la energie intr-un mod care ar aduce beneficii economiei ruse, mai degraba decat sa o afecteze.
El a spus ca Rusia va gasi alti cumparatori pentru energia sa, cum ar fi China, si va primi mai multi bani, nu mai putini. Deci efectul dorit ar fi complet invers.
In acest moment, tarile europene, care sunt mult mai dependente de petrolul si gazele naturale rusesti, nu sunt dispuse sa faca acest pas, a declarat Gary Clyde Hufauer, cercetator senior la Institutul Peterson de Economie Internationala, un sustinator al masurilor mai dure impotriva exporturilor de energie ale Rusiei.
"Europa ar fi trebuit sa recurga la controlul preturilor si la rationalizare", sustine el.
Rusia are, de asemenea, si alte avantaje. Beneficiaza, de exemplu, de multe alte resurse naturale, inclusiv cherestea si multe minerale. Este al doilea cel mai mare producator de titan, care este crucial pentru productia de avioane, iar Ucraina este al cincilea producator de metal. Boeing ar putea avea probleme in cazul in care livrarile sunt intrerupte, a recunoscut CEO-ul Dave Calhoun.
Dar Rusia nu este o piata uriasa pentru exporturile tarilor occidentale. SUA au exportat doar 6,4 miliarde de dolari in marfuri catre Rusia anul trecut, potrivit datelor Departamentului de Comert. Cifra, desi poate parea mare, este neinsemnata, daca tinem cont de faptul ca aceasta reprezinta de fapt mai putin de o cincime din exporturile catre micuta Belgie. Prin comparatie, marfurile americane exportate in China anul trecut au ajuns la 151 de miliarde de dolari.
"Rusia este incredibil de neimportanta in economia globala, cu exceptia petrolului si gazelor”, a declarat Jason Furman, un fost consilier din administratia Obama, pentru The New York Times. "Practic este o benzinarie mare", a mai spus el.
Ce i-ar afecta, de fapt, pe rusi
Totusi, exista, in viziunea analistilor, o sanctiune care ar fi "punct ochit, punct lovit" pentru Moscova. E vorba despre sanctiunile impuse exporturilor de tehnologie catre Rusia. Se crede ca acestea au capacitatea sa loveasca puternic Rusia. De ce? Ei bine, se stie ca Rusia ramane lider in tehnologia militara si inteligenta artificiala, ca sa nu mai vorbim de criptomonede, insa depinde de importuri pentru majoritatea celorlalte forme de tehnologie, e de parere Gary Clyde Hufauer, cercetator senior la Institutul Peterson de Economie Internationala.