Rusia da lege sa cenzureze Internetul. Care sunt motivele si cum poate fi posibila o astfel de actiune
internetcenzura internetrusiamoscova
Rusia ia in calcul sa se deconecteze, pentru o scurta perioada de timp, de la Internet, in cadrul unui test al Apararii sale cibernetice.
Testul la cauza ar presupune ca informatiile schimbate intre cetatenii rusi si organizatiile ruse sa ramana in interiorul tarii in loc sa fie directionate in afara tarii.
Un proiect de lege prin care se solicita modificari tehnice in vederea unei functionari indepedente a Internetului a fost depus anul trecut in Parlament.
Testul urmeaza sa aiba loc pana la 1 aprilie, insa data exacta nu a fost stabilita.
Acest proiect de lege - Programul national al economiei digitale - le cere furnizorilor rusi de acces la Internet (ISP) sa se asigure ca pot opera in eventualitatea in care puteri straine actioneaza cu scopul de a izola Rusia online.
NATO si aliatii sai au amenintat sa sanctioneze Rusia din cauza unor atacuri cibernetice si altor amestecuri online in spatele carora este acuzata cu regularitate ca se afla.
Proiectul de lege prevede ca Rusia sa-si construiasca propria versiune de sistem de adrese de retea - DNS -, pentru a putea opera in cazul in care aceste servere internationale sunt intrerupte.
In prezent, 12 organizatii supervizeaza serverele DNS, iar niciunul nu se afla in Rusia. Insa in tara exista numeroase copii ale cartii principale de adrese, ceea ce sugereaza ca sistemele sale de retea ar putea sa continue sa functioneze chiar daca s-ar adopta masuri punitive prin care sa fie intrerupte.
Testul ar urma, de asemenea, sa demonstreze ca furnizorii de acces la Internet pot sa directioneze date catre puncte de directionare a traficului controlate de Guvern. Acestea ar urma sa filtreze traficul pentru ca date transmise intre rusi sa ajunga la destinatie, iar toate datele destinate unor computere din afara tarii sa fie suprimate.
Guvernul vrea ca tot traficul intern sa treaca prin aceste puncte de directionare a traficului
Acest lucru ar face parte din cadrul unui efort de implementare a unui sistem de cenzurare in masa - similar celui din China, care incearca sa elimine traficul interzis.
Presa rusa scrie ca ISP-urile ruse sustin larg obiectivele proiectului de lege, dar sunt impartite pe tema modului in care sa faca acest lucru. Furnizorii rusi de acces la internet cred ca acest test va antrena o "perturbare majora" a traficului rus pe Internet, scrie site-ul de stiri tech ZDNet.
Guvernul rus finanteaza furnizorii de servicii de Internet sa-si modifice infrastructura, pentru ca efortul de redirectionare sa fie testat corect.
Cum poate fi posibila aceasta deconectare?
Pentru a intelege aceste lucru este necesar sa intelegem cum functioneaza Internetul, analizeaza Zoe Kleinman de la BBC, specializata in tehnologie.
Este vorba despre o serie de mii de retele digitale prin care circula informatia. Aceste retele sunt conectate la puncte de directionare a traficului (router) si este notoriu faptul ca ele sunt cele mai slabe puncte in acest lant.
Ceea ce vrea Rusia sa faca este sa aduca aceste puncte de router - care gestioneaza intrarea sau iesirea datelor din tara - in interiorul frontierelor sale si sub controlul sau, pentru ca apoi sa poata sa "ridice podul" traficului extern, in cazul in care este amenintata sau daca hotaraste sa cenzureze informatiile exterioare la care rusii pot avea acces.
Zidul de protectie (firewall) al Chinei probabil ca este instrumentul de cenzura cel mai cunoscut din lume si a devenit o operatiune sofisticata. El controleaza totodata punctele de router, folosind filtre si blocarea unor cuvinte-cheie si a anumitor site-uri si redirectionand traficul astfel incat computerele sa nu se poata conecta la site-uri pe care statul nu vrea ca cetatenii sa le vada.
Unele dintre aceste firewalluri pot fi ocolite folosind retele private virtuale (VPN) - care ascund localizarea unui computer, pentru a evita filtrele -, insa unele regimuri sunt mai tolerante cu ele decat altele. China le reprima din cand in cand, iar furnizarea sau folosirea VPN-urilor poate fi pedepsita cu inchisoarea.