Romania perfectioneaza specialisti africani in reconstructie si stabilizare post-conflict
roaidajutoare romaniasprijin africasprijin romaniaactiuni mae
La Addis Abeba, in capitala Etiopiei, s-a deschis, ieri, a treisprezecea editie a cursului de reconstructie si stabilizare post-conflict, organizat de Ministerul Afacerilor Externe si RoAid, agentia romana de cooperare internationala pentru dezvoltare, in cooperare cu Uniunea Africana.
Prin acest curs, 25 de specialisti din zece tari africane se vor perfectiona in domeniul reconstructiei si stabilizarii post-conflict, la sediul Comisiei Uniunii Africane din Addis Abeba, intre 25 si 29 noiembrie 2019.
Potrivit MAE, militari, ingineri, universitari, specialisti in asistenta umanitara, logistica, dezarmare, stabilizare si protectia copiilor in zone de conflict se numara printre cei care isi vor perfectiona cunostintele si participa la un schimb de experienta.
Acest curs, finantat din fondurile romanesti de cooperare pentru dezvoltare, reprezinta o forma concreta prin care Romania isi propune sa contribuie la stabilizarea si reconstructia in Africa.
Cursul este, totodata, o prima colaborare in domeniu cu Uniunea Africana, prin care expertiza romaneasca si europeana va intra in dialog cu cea locala, iar lectiile tranzitiei romanesti vor fi puse la dispozitia specialistilor africani.
Cursantii vor studia teoretic si practic dezvoltarea capacitatilor in situatii post-conflict, obiectivele si instrumentele politicii Uniunii Europene pentru Africa, cadrul institutional al Uniunii Africane pentru stabilizare si reconstructie, contextul politic si de securitate, combaterea terorismului si a coruptiei.
Din 2007, MAE a organizat si a finantat, pana in prezent, douasprezece editii ale cursului de reconstructie si stabilizare post-conflict. Peste 300 de specialisti din Romania si din alte peste 50 de tari au fost formati in domeniu. Programul este finantat din bugetul agentiei RoAid, aflata in subordinea MAE.
Printre vorbitorii actualei editii se numara: Thomas Garrett, secretarul general al Comunitatii Democratiilor, organizatie a carei presedintie rotativa este detinuta in acest moment de Romania, precum si specialisti din structurile Uniunii Africane.
Expertii romani invitati sunt Sergiu Miscoiu, profesor universitar, directorul Centrului de Studii Africane al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca; Sorin Ionita, presedintele asociatiei Expert Forum, specializat in politici publice, si antreprenorul Daniel Homorodean, vicepresedinte al clusterului IT din Cluj-Napoca.