Rasturnare de situatie la candidatura lui Kovesi pentru sefia EPPO: Franta isi abandoneaza propriul candidat pentru fosta sefa DNA
procuror sef europeanlaura codruta kovesiepponegocieri consiliul ue parlamentul europeancoruptie
Principalul contracandidat al Laurei Codruta Kovesi, francezul Jean-Francois Bohnert, nu se mai bucura de sprijinul propriei tari la candidatura pentru sefia Parchetului European. Culmea, Franta sustine candidatul roman, in timp ce Romania, prin prezidarea Consiliului Uniunii Europene, face tot posibilul sa sustina candidatul Frantei. Toate acestea, in timp ce Parlamentul si Comisia Europeana au spus clar si raspucat ca fosta sefa DNA este procurorul cel mai potrivit pentru a ocupa functia de conducere a EPPO.
Franta o sustine pe
Laura Codruta Kovesi in drumul ei spre sefia Parchetului European. Una dintre cele mai puternice economii ale lumii, un reper de civilizatie si cu un nivel de trai de top in Uniunea Europeana, considera ca fosta sefa DNA este omul cel mai potrivit sa apere interesele financiare ale statelor membre UE.
Pe de alta parte, Romania crede fix contrariul si face tot posibilul sa nu o vada pe Kovesi invingatoare. S-a ajuns chiar ca fosta sefa DNA sa fie pusa sub control judiciar de Sectia Speciala a magistratilor. Control de care a scapat in instanta, printr-o decizie definitiva a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, data chiar zilele acestea.
Problema e ca
presiunile pe care Guvernul Romaniei le face impotriva lui Kovesi au starnit indignarea institutiilor europene, care se declara revoltate de actiunile Executivului de la Bucuresti. Pur si simplu, europenii cred ca Puterea din Romania se teme de Laura Codruta Kovesi, care si-a aratat eficienta in lupta anticoruptie, bagand dupa gratii oameni foarte influenti din Romania.
Faptul ca propria tara incearca s-o discrediteze in aceasta maniera arata tocmai eficienta fostei sefe DNA, spun unii europarlamentari, sau mai bine zis, majoritatea europarlamentarilor, fiindca, la audierile din comisiile LIBE si CONT ale Parlamentului European,
Kovesi a obtinut cele mai multe voturi, surclasand contracandidatii din Germania si Franta.
S-a ajuns in batalia finala. Decizia o iau Consiliul Uniunii prin negocieri cu Parlamentul European si de aici pana la blocaj institutional a fost doar un pas, care s-a facut cu repeziciune.
Romania detine presedintia rotativa a Consiului Uniunii si tine mortis ca fosta sefa DNA sa nu ajunga la sefia EPPO, indiferent in cata mocirla e nevoie sa se afunde. Asa ca, il promoveaza drept favorit pe contracandidatul francez. In acelasi timp, Parlamentul European spune despre Bohnert ca este un procuror "mult mai slab" decat Kovesi si nu ar face la fel de bine fata presiunilor si responsabilitatilor din fruntea EPPO precum fosta sefa DNA.
Din moment ce niciuna dintre institutii nu cedeaza, s-a ajuns in cea de-a patra runda de negocieri, presarate fiecare cu avertismente dure din partea oficialilor europeni care au trimis scrisori peste scrisori la Bucuresti, prin care cer incetarea presiunilor in cazul lui Kovesi si, amintesc de asemenea, Guvernului, sa nu se mai apropie de Legile Justitiei si de Codurile Penale, la fel cum ii spune o mama copilului sa nu se apropie de arangaz.
"Stai departe ca arde!"
Stati departe de modificarile in Justitie, altfel riscati sanctiuni dure, cum ar fi activarea Articolului 7 din Regulamentul UE sau izolarea tarii fata de restul statelor. Si situatia e atat de grava incat deja au fost luate masuri.
Ambele partide de guvernamant din Romania sunt amenintate cu excluderea din marile familii europene din care fac parte. ALDE Europa a inceput deja excluderea formatiunii lui Tariceanu, "cu tristete", insa se pare ca seful Camerei Deputatilor una a zis in afara si alta a facut acasa.
In timp ce europenilor le promitea ca ALDE va merge catre o directie democratica, occidentala si cu repsectarea statului de drept, ajuns acasa, Tariceanu s-a alaturat demersurilor PSD de a sluti pe ici colo sistemul judiciar. Ca un estetician cu 7 clase, asa cum de altfel se poarta pe la noi.
Acelasi PSD care risca excluderea din PSE, conform liderilor europeni, nemultumiti de atitudinea atidemocratica a partidului din Romania.
"Vestele galbene": Avem nevoie de Laura Codruta Kovesi
Desi miercuri erau programate negocierile dintre Consiliu si Parlament, asistam la o situatie incredibila: si de aceasta data dicutiile dintre Parlamentul European si Consiliul Uniunii au fost sortite esecului.Consiliul UE, prezidat de Romania, o respinge pe Kovesi, iar Parlamentul European nu renunta la sustinerea pentru fosta sefa DNA.
Iata
ce urmeaza sa se intample la candidatura pentru sefia EPPO, dupa esecul celei de-a patra runda de negocieri
Intre timp, Franta e impanzita de afise "pro Kovesi", in forma de inimioare si cu mesaje cat se poate de clare: "O sustinem pe Kovesi pentru sefia EPPO".
"Pentru a lupta impotriva coruptiei gulerelor albe, Europa va infiinta institutia "procurorului european”: asa ca nu lasa pe oricine sa fie numit in aceasta functie! Impotriva coruptiei, avem nevoie: Laura Codruta Kovesi”, este mesajul de pe pagina de Twitter a Vestelor Galbene din Justitie.
Mesajul este insotit de mai multe imagini, printre care si una in care apare poza lui Kovesi in centrul unei inimi pe care scrie: "Procuror european impotriva coruptiei. Avem nevoie de Laura Codruta Kovesi."
Citeste si:
S-au speriat atat de tare de Kovesi ... incat isi dau singuri foc la valiza