Privatizarea Justitiei, in SUA
justitieprivatizarestatele uniteeliberare conditionata
In sudul Statelor Unite ale Americii, Justitia se privatizeaza. Societatile private asigura aplicarea deciziilor tribunalelor, pentru recuperarea amenzilor, dar si pentru eliberarile sub supraveghere. Pentru localitatile pline de datorii pare a fi solutia ideala: aceste servicii nu le costa nimic, toate cheltuielile sunt in sarcina "clientilor", respectiv a persoanelor condamnate.
Saptamanalul american The Nation schiteaza portretul uneia din aceste societati private, cu care mica localitate Harpersville (Alabama) a incheiat un contract.
Unei femei care nu a platit o amenda de circulatie i s-a suspendat permisul de conducere. Surprinsa din nou la volan de catre politisti, ea a fost amendata cu 745 de dolari, o suma mai mare decat veniturile sale, plus cheltuielile de judecata.
Ea a fost "preluata" de Judicial Correction Services (JCS), o companie de "eliberare conditionata" privata, iar la cuantumul amenzilor s-a adaugat astfel redeventa ceruta de societate, de 35-45 de dolari lunar.
Neplata amenzilor a facut ca femeia sa fie trimisa la inchisoare, publica dar cu plata (31 de dolari pe zi), unde ea nu putea lucra, asa ca avocatul ei a obtinut sa fie transferata la un Centru de munca inchis, unde putea sa-si asigure existenta… si sa plateasca toate datoriile acumulate.
Justitie cu plata
Peste o mie de tribunale au recurs la serviciile unor firme private pentru a asigura punerea in practica a deciziilor, din Georgia pana in Idaho, mentioneaza The Nation. Reducerea bugetelor a contribuit si ea la acest fenomen.
Aceeasi logica functioneaza in legile "pay-to-stay" care au dus la inchisorile cu plata din partea celor condamnati sau la cresterea nivelului amenzilor si a cheltuielilor judiciare.
JCS, fondata in 2001, a prosperat pe acest teren fertil creat de micsorarea bugetelor administratiei publice si de privatizarea justitiei. In ciuda interzicerii lor de Constitutie, aceste practici se transforma in capcane de indatorare pentru simplii cetateni fara aparare, condamnati sa plateasca sume pe care nu le au si condamnati apoi din nou pentru incapacitate de plata.
Desi ideea privatizarii activitatii de supraveghere a persoanelor eliberate conditionat a aparut in Florida in anii 1970, ea a cunoscut un adevarat boom in ultimii zece ani, mai ales in sudul sarac al Statelor Unite.