Preturile gazelor bubuie din nou, in timp ce rusii par ca se distreaza cu robinetul, limitand livrarile in prag de ger
rusiagaze naturale rusiapreturi gaze
Marti, preturile gazelor naturale in Europa au inregistrat o adevarata explozie, majorandu-se cu 10%. In timp ce liderii europeni par sa taca chitic in fata Moscovei, analistii economici o spun pe sleau: totul se intampla din cauza ca Rusia a mai strans putin robinetul.
Rusia a limitat livrarile de gaze narurale catre Europa, intr-un moment foarte sensibil, in care ne indreptam spre intrarea in iarna adevarata, cu temperaturi joase, ce pot pune mari presiuni pe depozite.
Potrivit comerciantilor, conducta Yamal, una dintre principalele conducte de livrare a
gazelor naturale din Siberia catre Europa, continua sa functioneze marti in sistem reverse, pentru a 15-a zi la rand, ceea ce inseamna ca in loc sa trimita gaze naturale rusesti spre Europa, livra gaze din Germania spre Polonia. In paralel, livrarile de gaze rusesti din Ucraina spre Slovacia erau si ele la un nivel redus.
Astfel stand lucrurile, la bursa TTF de la Amsterdam, cotatiile futures la gaze cu livrarea in luna urmatoare au urcat marti cu 27,50 euro, ajungand in jurul orei 11.41 GMT pana la valoarea de 99,50 euro pentru un Megawatt-ora, in timp ce cotatiile la contractul pentru ziua urmatoare au crescut cu 30,50 euro pana la 97 de euro pentru un Megawatt-ora.
In contextul estimarilor meteorologice cu privire la o iminenta scadere a temperaturilor, presiunile pe preturi au crescut si mai mult. Totusi, chiar si in aceste conditii, un trader citat de Reuters sustine ca principalul factor ce a contribuit la explozia de pret nu a fost legat de temerile privind venirea gerului, ci de atitudinea Rusiei, care pare ca se joaca la robinetul de gaze.
Situatia critica din Europa nu este o noutate. Criza energetica e prezenta inca de anul trecut, cand eliminarea restrictiilor impuse in contextul pandemiei de COVID-19 a generat o cerere mare de energie intr-un moment in care stocurile de gaze naturale erau la un nivel redus. Preturile de referinta au crescut de cinci ori incepand din luna ianuarie a anului trecut, ceea ce a pus presiuni asupra consumatorilor si companiilor.
Te-ar putea interesa si: S-a dat legea mult asteptata de romanii exasperati de facturile mari: cum te poate ajuta, chiar de azi
Are Rusia o strategie?
Exista si scenarii mai elaborate cu privire la scopul urmarit de Rusia prin aceste presiuni pe care le exercita pe piata europeana de gaze naturale.
Astfel, trebuie punctat faptul ca unii parlamentari europeni au acuzat Rusia, care este responsabila pentru 40% din gazele naturale consumate de blocul comunitar, ca utilizeaza aceasta criza ca un instrument pentru a obtine autorizatia de functionare a gazoductului Nord Stream 2. Rusia dezminte acuzatiile, dar subliniaza ca Nord Stream 2 va creste exporturile de gaze ceea ce va duce la scaderea preturilor in Europa.