Polonia incearca sa refaca Pilonul II de pensii, desfiintat in 2016. Romania repeta greseala?
pensii privatesistem pensiipensionarirevolutie fiscalacontributii sociale
Polonezii au inceput procedurile pentru a reinfiinta Pilonul II de pensii, care a fost disparut in urma cu doi ani. Se pare ca politicienii fostei tari comuniste au ajuns la concluzia ca in 2016 s-a comis o grava eroare economica si sociala.
La inceputul lunii, Camera inferioara a Parlamentului polonez a decis ca Poilonul II de pensii sa fie reinfiintat. Potrivit reprezentantilor Guvernului, Polonia va reveni chiar de anul viitor la pensiile administrate privat.
Noua lege prevede inscrierea automata in acest sistem a salariatiilor din companiile care au peste 250 de angajati, incepand cu ianuarie 2019. Companiile cu un numar cuprins intre 50 si 250 de angajati urmeaza sa intre in sistem din luna iulie a anului viitor. Iar pana la sfarsitul celei de a doua jumatati a lui 2020 vor primi pensii private si salariatii care licreaza in firme care au sub 20 de angajati.
Daca noua schema va intra in vigoare de anul viitor, atunci angajatorul va contribui la pensia privata cu cel putin 1,5% din salariul individual brut, in timp ce angajatul va fi nevoit sa cotizeze cu 2%. Potrivit proiectului de lege, exista optiunea ca angajatorul sa cresca voluntar contributia cu 2,5%, in timp ce salariatul are posibilitatea de a adauga inca 2%.
Sistemul de pensii private al Poloniei a inceput sa dea semne de prabusire in 2010. Atunci, contributiile au fost reduse de la 7,3% la 2,3%. In 2013, polonezii au nationalizat 50% din fondul privat de pensii pentru a mai reduce din datoria publica, urmand ca trei ani mai tarziu, sistemul sa fie complet desfiintat.
Desi Polonia incearca sa repare greseala, Romania ii calca pe urma, in intentia de a desfiinta sistemul de pensii private. In urma cu mai bine de un an, NN Pensii transmitea un avertisment contribuabililor ca Pilonul II de pensii urmeaza sa fie desfiintat.
Desi Guvernul isi exprimase intentia desfiintarii, pana la urma nu s-a luat aceasta decizie, insa ca efect al revolutiei fiscale de la inceputul acestui an, contributia la pensiile private a fost redusa de 5,1% la 3,75%. Pensiile private sunt in continuare un subiect delicat in Romania, mai alex ca exista voci care spun ca acesta ar trebui sa devina facultativ.
Citeste si:
Cresteri pentru aproape toate scadentele ROBOR. ROBOR la 3 luni sare de la 3,28% pe an, la 3,30%
Sursa foto: pexeles.com