Plamanii Terrei ARD. Padurea Amazoniana, care produce 20% din Oxigen, este mistuita de flacari
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Plamanii Terrei ARD. Padurea Amazoniana, care produce 20% din Oxigen, este mistuita de flacari
Mii de incendii devasteaza in prezent Padurea amazoniana din Brazilia. Imagini din satelit arata cum America de Sud este invaluita intr-un nor negru de fum si cenusa, iar presedintele Frantei, Emmanuel Macron, spune ca ne aflam intr-o criza internationala si propune discutarea problemei la Summit-ul G7, care incepe sambata.
Emmanuel Macron a postat, pe pagina sa de Twitter, un mesaj emotionant, in care spune ca planeta arde, la propriu, alaturat unei imagini devastatoare, in care arbori seculari ai Padurii Amazoniene sunt mistuiti de flacari.
"Casa noastra a luat foc. La propriu. Padurea Amazoniana, plamanii care produc 20% din oxigenul planetei noastre, ard", a scris Emmanuel Macron pe Twitter. Secretarul general al ONU Antonio Guterres s-a aratat, de asemenea, "foarte ingrijorat” de incendiile din America de Sud.
Macron propune discutarea situatiei la Summit-ul G7, spunand ca este vorba despre o criza, insa presedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, l-a acuzat pe liderul de la Paris de mentalitate colonialista.
"Sugestia presedintelui francez ca problemele amazoniene sa fie discutate la G7, fara participarea tarilor din regiune, evoca o mentalitate colonialista nepotrivita, care nu apartine in secolul XXI", a transmis presedintele Braziliei. El a adaugat ca Guvernul nu dispune de resurse pentru a lupta cu incendiile.
Bolsonaro a spus ca este deschis pentru dialog daca este unul „bazat pe informatii obiective si respect mutual”. Totusi, el a acuzat ONG-urile ca au dat foc intentionat padurii, desi este bine cunoscuta politica sa anti-mediu, existand chiar suspiciuni ca ar tolera sau ar fi implicat in taierile masive ilegale de paduri din zona tropicala.
"In ceea ce priveste incendiile din Amazonia, am impresia ca au fost puse de aceste ONG-uri, care ne-au cerut bani. Ce urmaresc ele? Sa provoace probleme Braziliei. Au facut un studiu marunt despe regiunea "Triplu A" (coridorul ecologic Anzi - Atlantic - Amazon - n.r.)”, a spus Jair Bolsonaro.
Osvaldo Stela, cercetator care face parte din organizatia "Initiativa Verde”, i-a raspuns presedintelui Braziliei, spunand ca: "Este un mod de a distrage atentia si concentrarea de la chestiunea esentiala, care este nevoia de a intensifica actiunile de control din Amazonia, pentru a domoli defrisarile. Este un mecanism care si-a demonstrat eficacitatea”.
Incendiile sunt vizibile din Spatiu
Imagini din satelit arata cat de ample sunt incendiile din Padurea Amazoniana din Brazilia si Bolivia. Informatiile transmise prin satelit, publicate de Institutul National de Cercetari Spatiale (Inpe), au aratat o crestere de 85% in acest an in privinsa numarului de incendii in Brazilia, majoritatea in regiunea Amazon. Centru de cercetare spatiala al Braziliei (INPE) a anuntat ca numarul de zone care ard este cu 80% mai mare decat anul trecut.
CNN: Focul ar fi fost pus chiar de catre localnici
CNN lanseaza o ipoteza socanta legata de aceste incendii devastatoare.Se pare ca focul ar fi fost pus chiar de oameni, mai exact, de catre fermieri si stapani de turme de animale care vor sa curete pamantul si sa il foloseasca, inspirati fiind in acest sens de presedintele Jair Bolsonaro. Activistii sustin ca retorica anti-mediu a presedintelui brazilian Jair Bolsonaro a incurajat astfel de activitati. Cand Bolsonaro candida pentru functia de presedinte al Braziliei, a promis reconstruirea ecnomiei prin exploatarea potentialului Amazonului. In aceste conditii, incendiile care defriseaza padurile nu pot decat sa fie tocmai bune pentru o astfel de politica.
Organizatiile de mediu si oamenii de stiinta spun ca focul din padurea tropicala a Braziliei este pus intentionat si aduc argumente in acest sens. Spre exemplu, Christian Poirier, directorul organizatiei non-profit Amazon Watch, spune ca focul nu avea cum sa se aprinda de la sine, mai ales ca acest lucru se intampla rar in aceasta regiune chiar si in sezonul uscat, spre deosebire de padurile din California sau Australia. Acesta a subliniat ca incendierea este o metoda locala prin care fermierii isi extind terenurile.
Activistii pentru mediu sustin ca in prezent sunt peste 2.500 de focare de foc, iar multe dintre ele sunt intretinute intentionat, in timp ce altele sunt rezultatul accidentelor sau lipsei de interventie.
Cifrele incendiilor din Brazilia sunt devastatoare: mai mult de 75.000 de incendii au fost inregistrate in Brazilia in primele opt luni ale anului, cel mai mare numar din ultimii sase ani. In aceeasi perioada a anului trecut au fost inregistrate 39.759 de incendii. Dar si alte state din America de Sud s-au confruntat cu un numar crescut de incendii anul acesta. O suprafata de 7,4 milioane de kilometri patrati a fost afectata, Venezuela, Bolivia, Columbia si Peru se confruntandu-se de asemenea cu mii de focare. In Venezuela s-a inregistrat un numar record - 26.000 de incendii, iar in Bolivia - peste 17.000.
Padurea amazoniana produce aprozimativ 20% din oxigenul Planetei, motiv pentru care este denumita si "Plamanul Planetei". Incendiile au declansat o mare cantitate de dioxid de carbon - echivalentul a 228 de megatone, potrivit CAMS, acesta fiind cel mai ridicat nivel din ultimii noua ani -, dar si monoxid de carbon, iar implicatiile pentru mediul inconjurator pot fi devastatoare si pot ajunge inclusiv pana la schimbarea climei pe intreg Globul.
Oamenii din intreaga lume sunt ingrijorati cu privire la distrugerea padurii tropicale. "Am 31 de ani si ma gandesc la generatiile urmatoare, la copiii si nepotii nostri. In 10-15 ani, nu vom mai putea trai cum traim acum. Nu vom mai respira aerul pe care il respiram acum, suntem foarte ingrijorati”, spune Marcelo Parintintin, de profesie cadru didactic.
De asemenea, pe langa faptul ca popoarele se vor confrunta cu lipsa Oxigenului, o problema la fel de mare o va reprezenta si supravietuirea populatiilor de indigeni, care isi vor vedea habitatul distrus, iar modul de viata complet schimbat, fara padurea care le oferea hrana, adapost si ii ajuta sa isi conserve existenta si traditiile.
Padurea Amazoniana se intinde pe teritoriul a noua tari: Brazilia, Peru, Columbia, Venezuela, Ecuador, Bolivia, Guyana, Surinam si Guyana Franceza.
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special "E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"