Piata petroliera si bursele se prabusesc: noua varianta de virus a bagat spaima in investitori
omicronomspetrolactiunititei
Pe masura ce se noua varianta de virus, descoperita in Africa de Sud, starneste ingrijorarea aparitiei unui potential nou val pandemic mai agresiv, piata internationala a petrolului reactioneaza printr-o depreciere substantiala. Nici bursele nu o duc prea bine, confirma analistii economici de peste Ocean.
Actiunile au scazut, iar preturile petrolului s-au depreciat si ele, cu peste 10% vineri, pe masura ce aparitia unei noi variante de Covid-19 a zguduit pietele globale.
Pietele asiatice au fost cele mai afectate, indicele Hang Seng ( HSI ) din Hong Kong au scazut cu 2,7%, in timp ce Nikkei 225 ( N225 ) din Japonia a scazut cu 2,5%. De asemenea, pietele europene s-au vandut puternic, cu indici majori, inclusiv FTSE100 , CAC40 din Franta ( CAC40 ) si DAX din Germania ( DAX ), scazand intre 3% si 4%.
Pietele din SUA, care au fost inchise joi de Ziua Recunostintei, au fost , de asemenea, blocate in timpul sesiunii de tranzactionare scurtate de vineri. Contractele futures Dow ( INDU ) au scazut cu peste 900 de puncte, sau aproximativ 2,5%. S & P 500 ( INX ) si Nasdaq ( COMP ) au scazut cu aproape 2%.
Te-ar putea interesa si: Dus rece pentru investitorii in criptomonede: banii lor se topesc
Ce stim despre Omicron - noua varianta descoperita in Africa de Sud
Contractele futures pe petrol din SUA s-au scufundat cu peste 11%, tranzactionandu-se sub 70 de dolari pe baril. Titeiul Brent, referinta globala a petrolului, a suferit o scadere similara, pana la aproximativ 73 de dolari.
Ministrul Sanatatii din Africa de Sud a declarat joi ca o noua varianta de coronavirus (B.1.1.529) pare sa se raspandeasca rapid in anumite parti ale tarii. De asemenea, a fost detectat in Botswana, Hong Kong, Israel si Belgia.
Exista suspiciuni ca noua varianta ar putea prezenta o oarecare rezistenta la actualele vaccinuri, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii a denumit-o "Omicron", catalogat-o ca fiind "ingrijoratoare". Totusi, spun expertii, testele PCR actuale continua sa detecteze cu succes varianta.
Intre timp, vineri, SUA, dar si mai multe state din UE si din restul lumii, au inchis granitele calatorilor pentru mai multe tari din Africa de Sud. La randul lor, oficialii din Africa de Sud au declarat vineri ca impunerea restrictiilor de calatorie impotriva acesteia din cauza noii variante de coronavirus este nejustificata, dupa o interdictie britanica a zborurilor din tarile din sudul Africii, relateaza Reuters.
Din nefericire, a fost detectat si primul caz in Europa, in Belgia. Se presupune ca ar fi vorba despre o persoana care s-a intors in Belgia din Egipt, pe 11 noiembrie. Primele simptome au aparut pe 22 noiembrie.
Doctorul Jacob Glanville, imunolog si CEO al Centivax, scris vineri, pe Twitter, ca noua varianta din zona Africa de Sud ar putea proveni de la un pacient imunocompromis. Astfel, virusul a reusit sa sufere rapid numeroase mutatii, pe fondul unei infectii cronice mai vechi de care suferea acesta.
"Ceea ce ne ingrijoreaza este faptul ca aceasta varianta ar putea sa aiba nu doar o transmisibilitate sporita, deci sa se raspandeasca mai eficient, dar ar putea, totodata, sa fie capabila sa ocoleasca sistemul imunitar si protectia pe care o avem in sistemul nostru imunitar", au aratat cercetatorii sud-africani.
Te-ar putea interesa si: Din cauza inflatiei, patronii romani sunt fortati sa creasca PESTE ASTEPTARI salariile angajatilor, in 2022: cine va primi cei mai multi bani in plus la salariu
Exista varianta unui scenariu catastrofal, in care ar trebui sa luam totul de la capat
Exista un scenariu "catastrofal", dar posibil, in care nici cei vaccinati, nici cei care au trecut prin boala nu ar mai fi protejati de o noua imbolnavire, declara, in urma cu cateva zile, medicul Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei nationale de vaccinare de la noi din tara. Daca ar fi asa, ar trebui reluate toate eforturile, de la inceput. Sa speram doar ca actualele seruri vor face fata mutatiilor, in caz contrar specialistii de la Pfizer-BioNTech, de exemplu, spun ca au capacitatea de a-si adapta formulele de vaccin, intr-o perioada de 100 de zile.
Te-ar putea interesa si: BNR, anuntul momentului pentru romanii cu rate la banci si chirii de platit
Foto: marianne.com