Planurile pentru un Brexit fara acord vin in contextul in care noul premier al Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat inca din prima zi a mandatului sau ca va face tot ceea ce ii sta in putere pentru ca Brexit-ul sa se puna in aplicare incepand cu data de 31 octombrie. In ciuda avertismentelor primite de britanici in ultima perioada, Boris Johnson este decis sa duca aceasta misiune la bun sfarsit, indiferent de conditiile care vor exista. Conform specialistilor europeni si nu numai, un Brexit haotic si dezordonat va duce in cele din urma la probleme economice serioase atat in Regatul Unit, cat si in celelalte tari membre ale blocului comunitar.
Ministrii britanici au incercat sa amane una dintre cele mai arzatoare probleme ale unui Brexit fara acord pana la gasirea unei solutii concrete, insa se pare ca proiectul de lege a ramas blocat in cele din urma in Camera Comunelor. Secretarul de stat Priti Patel face insa presiuni la acest moment pentru ca incepand cu data de 31 octombrie sa fie impuse restrictii la frontierele Marii Britanii. Liberal-democratii din opozitie condamna ferm aceasta masura, spunand ca Priti Patel este “complet rupta de realitate”. Conform liderilor opozitiei britanice, Priti Patel ar incerca sa ocoleasca Parlamentul in aceasta problema si sa actioneze printr-o legislatie secundara.
Alte voci sustin ca accelerarea acestei masuri poate fi privita drept un plan al britanicilor de a le forta mana europenilor pentru ca acestia sa fie de acord cu redeschiderea negocierilor privind Brexit-ul. Asa cum stim insa deja, cele mai importante personaje din conducerea institutiilor europene si-au exprimat deja punctul de vedere in aceasta privinta, sustinand ca un nou acord pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana nu mai poate fi negociat la acest moment!
Publicatia britanica Sunday Times a publicat la sfarsitul saptamanii trecute un raport al Guvernului de la Londra care prezinta cele mai probabile efecte pe care le va avea un Brexit fara acord. In primul si primul rand, in raport se arata ca Marea Britanie se va confrunta cu penurii de combustibili, alimente si medicamente in cazul in care va iesi din Uniunea Europeana fara un acord.
De asemenea, specialistii guvernului britanic mai noteaza ca exista riscuri substantiale in ceea ce priveste blocarea porturilor, peste 85% dintre camioanele care folosesc principalele puncte de trecere ale Canalului Manecii nefiind inca pregatite pentru vamile franceze. In aceste conditii, aglomerarea porturilor s-ar putea intinde pe o perioada de pana la trei luni! De asemenea, Guvernul se teme si de probabilitatea din ce in ce mai mare a unei frontiere dure intre Republica Irlanda si provincia britanica Irlanda de Nord, planurile actuale pentru evitarea controalelor extinse dovedindu-se a fi nesustenabile.
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!