Desi premierul Theresa May se astepta la un scor ceva mai strans, voturile au aratat in cele din urma altceva. Nu mai putin de 391 de parlamentari britanici au votat “impotriva” noului acord negociat de May cu Uniunea Europeana, in timp ce alti 242 de parlamentari si-au aratat sustinerea pentru acest nou acord.
Luni seara, Theresa May si Jean-Claude Juncker anuntau ca au ajuns la un compromis in legatura cu frontiera irlandeza. Conform spuselor premierului britanic, noul acord asigura faptul ca asa numita “plasa de siguranta”, menita sa evite introducerea unei frontiere stricte cu Irlanda dupa Brexit, sa nu poata deveni permanenta.
Mai mult decat atat, cele doua parti au semnat in cursul serii de luni doua noi documente care sa puna capat discutiilor pe aceasta tema.
Primul pas dupa noua respingere din aceasta seara se va desfasura chiar in cursul zilei de miercuri, atunci cand va fi programat un nou vot. Prin acest nou vot urmeaza sa se stabileasca daca Marea Britanie va iesi in cele din urma din Uniunea Europeana fara un acord.
Bineinteles, aceasta este cea mai pesimista varianta care poate fi luata in calcul la aceasta ora, un Brexit “haotic si dezordonat” urmand sa aiba consecinte dintre cele mai grave din punct de vedere economic si nu numai in Regat, cat si in Uniunea Europeana.
In cele din urma, daca si varianta unui Brexit fara acord va fi respinsa in urma votului de miercuri, parlamentarii britanici se vor intalni din nou joi pentru a vota daca Marea Britanie trebuie sa ceara o amanare a iesirii efective din Uniunea Europeana. Desi in urma cu doua saptamani se vorbea despre o posibila amanare a Brexit-ului chiar si pana in anul 2021, Antonio Tajani, presedintele Parlamentului European, a afirmat la sfarsitul saptamanii trecute ca “Brexit-ul nu va putea fi amanat decat cu maximum cateva saptamani”.
De asemenea, varianta unui nou referendum pe aceasta tema prinde din ce in ce mai mult contur in Regatul Unit. In ultimele zile, tot mai multe voci transmit ca este nevoie de un nou referendum, situatia din acest moment ajungand intr-un punct extrem de critic.
Respingerea noului acord din aceasta seara da o noua sansa opozitiei parlamentare britanice de a cere alegeri anticipate. Jeremy Corbin, seful laburistilor din Marea Britanie, a fost primul care a adus in discutie, marti seara, posibilitatea convocarii alegerilor parlamentare anticipate.
De asemenea, Corbyn a declarat ca este nevoie de organizarea unor “negocieri politice pentru a se ajunge la un acord care sa primeasca votul Camerei Comunelor”.
Citeste si: Vacanta in Boracay. Tot ce trebuie sa stii pentru un sejur perfect: acte necesare, buget, obiective turistice
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212