Prima optiune alternativa supusa la vot in cursul serii de ieri a fost reprezentata de “Amendamentul C - Uniunea Vamala”. Propunerea a fost inaintata de conservatorul Ken Clarke si presupunea ca orice acord al Brexit-ului sa includa macar un angajament de a negocia “o uniune vamala permanenta si exhaustiva a Marii Britanii cu Uniunea Europeana”. Optiunea a fost insa in cele din urma respinsa cu 276 de voturi “impotriva”.
A doua optiune alternativa la Brexit a fost propusa tot de Partidul Conservator, de data aceasta venind din partea unui grup format din mai multi parlamentari, carora li s-a alaturat si Stewart Hosie de la Partidul National Scotian. Aceasta a doua propunere era reprezentata de Amendamentul D, care propunea ca Marea Britanie sa faca parte din Asociatia Europeana de Schimb Liber (EFTA) si din Spatiul Economic European (SEE). Nici aceasta propunere nu s-a bucurat de suportul majoritatii din Parlamentul britanic, fiind respinsa cu 282 de voturi “impotriva”.
A treia propunere, Amendamentul E, a fost propusa de laburistii Peter Kyle si Phil Wilson si presupunea ca acordul Brexit-ului sa fie votat si de poporul britanic inainte de ratificarea din Parlament. Bineinteles, nici aceasta optiune nu a fost pe placul parlamentarilor britanici, fiind in cele din urma respinsa cu 292 de voturi “impotriva”.
In cele din urma, Amendamentul G a reprezentat ultima optiune alternativa la Brexit, inaintata de Partidul National Scotian, caruia i s-au alaturat in demers mai multi parlamentari de la alte partide. Amendamentul G presupunea revocarea Articolului 50 in cazul unui Brexit fara acord. Optiunea a fost, de asemenea, respinsa cu 292 de voturi “impotriva” si doar 191 de voturi “pentru”.
Desi a fost respins deja de trei ori pana la acest moment, acordul negociat de premierul Theresa May cu oficialii Uniunii Europene s-ar putea reintoarce in Camera Comunelor din Parlamentul Britanic in urmatoarele zile. Aceasta varianta a fost inaintata in spatiul media chiar de Stephen Barclay, ministrul desemnat pentru Brexit, care a transmis ca “singura optiune este gasirea unei modalitati prin care Marea Britanie sa se retraga din UE cu un acord”. De asemenea, Barclay a mai mentionat si ca “Guvernul continua sa creada ca cel mai bun mod de actiune este de a face acest lucru cat mai curand posibil”.
Cel mai probabil, acordul va fi supus din nou votului in cursul acestei saptamani. Conform spuselor lui Stephen Barclay, in cazul in care va fi aprobat, Marea Britanie nu va fi nevoita sa organizeze alegerile europarlamentare de la sfarsitul lunii mai. In cazul in care va fi respins din nou, Marea Britanie va iesi efectiv din Uniunea Europeana la data de 12 aprilie, la ora 22.00 GMT, fara acord. Coordonatorul Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, a dat de inteles luni seara ca parerea lui este ca “un Brexit dur a devenit aproape inevitabil”.
Ultimele NOUTATI
Declaratia Unica 2025. Ce trebuie sa completezi daca ai obtinut venituri din dobanzi la depozite bancare in 2024
Adevaratele valori ale Romaniei: Cine sunt liceenii care au facut istorie in SUA?
Partenerii nostri
Organizarea posturilor, intr-o societate privata. Reglementari cheie si explicatiile specialistilor
Noua Platforma REGES: Tot ce trebuie sa stiti pentru a evita amenzile de pana la 20.000 Lei!
Automatizarea contabilitatii primare: secretul reducerii costurilor si greselilor
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Legea 370/2004 privind alegerea Presedintelui Romaniei [Actualizata 2025]
Rolul contractului de mentenanta. Cum functioneaza si de ce este important
Cum se face inregistrarea unei firme in Registrul Comertului