Guvernul s-a vazut nevoit sa supuna la vot decizia dupa ce parlamentul britanic a adoptat in cursul zilei de luni o lege care ii da puterea sa supervizeze si sa efectueze schimbari in solicitarea premierului Theresa May de a prelungi pentru a doua oara perioada de negociere a Articolului 50 al Tratatului. Deocamdata, discutiile pe plan intern au ramas la fel de tensionate, opizitia laburista parand ca nu este dispusa sa isi schimbe pozitia prea usor. Discutiile pe acest subiect, cu cei din opozitie, vor fi reluate dupa Summit-ul Uniunii Europene care se va desfasura in cursul zilei de astazi.
Totusi, chiar si in conditiile in care nu s-a ajuns inca la un consens pe aceasta tema, ultimele discutii pe plan intern din Marea Britanie nu pot decat sa ne bucure. Guvernul de la Londra a descris discutiile de ieri prin intermediul unui comunicat de presa ca fiind “constructive”. De asemenea, acelasi comunicat de presa transmite faptul ca “cele doua parti au convenit sa se revada in cursul zilei de joi, dupa incheierea Consiliului European”.
Chiar si in acest context, premierul Theresa May declara in urma cu cateva zile ca toti actorii de pe scena politica britanica “raman total angajati sa duca Brexit la bun sfarsit, existand de ambele parti vointa de a munci din greu pentru a se ajunge la un acord asupra unui mod de a progresa”. De asemenea, premierul Theresa May recunoaste ca toate aceste negocieri cu opozitia laburista se desfasoara sub presiunea “organizarii alegerilor europarlamentare de la finalul lunii mai”.
Una dintre principalele teme de discutie intre Theresa May si laburistii din opozitie este reprezentata de ramanerea Marii Britanii in uniunea vamala europeana. Partidul Laburist este cel care isi doreste ca Regatul Unit sa ramana in aceasta uniune vamala, in timp ce premierul Theresa May a declarat mereu ca isi doreste ca Marea Britanie sa iasa din uniunea vamala pentru ca sa isi poata incheia liber acorduri comerciale cu tarile terte.
Cu doar 24 de ore inainte de Summit-ul european convocat de urgenta pe aceasta tema, premierul Theresa May a mers in Germania, acolo unde a avut o discutie cu cancelarul Angela Merkel. Mai exact, May a incercat sa o convinga pe Merkel sa accepte planul de amanare a Brexit-ului pana la data de 30 iunie. Dupa o discutie de mai bine de o ora si jumatate, se pare ca Angela Merkel a fost de acord cu planul inaintat de Theresa May. De asemenea, exista si optiunea ca termenul sa fie scurtat in cazul in care Theresa May reuseste sa convinga parlamentarii britanici sa aprobe acordul negociat cu UE.
Mai mult decat atat, pe piata exista mai multe zvonuri care indica faptul ca Angela Merkel ar fi de acord chiar si cu posibilitatea ca Brexit-ul sa fie amanat pana la inceputul anului 2020. Dupa discutia din Germania, Theresa May s-a deplasat la Paris, pentru o discutie pe aceeasi tema cu presedintele francez Emanuel Macron.
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!