ONU: Riscul de foamete la nivel mondial este in crestere
foameteonumalnutritieafricaasia
Omenirea traverseaza al treilea an consecutiv in care riscul de foamete creste exponential, se arata intr-un raport intocmit de Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO), impreuna cu Organizatia Natiunilor Unite.
Studiul, intitulat "Starea securitatii alimentare si a nutritiei la nivel mondial”, scoate in evidenta degradarea tot mai accentuata a economiei globale, in care riscul de foamete se mareste de la an la an.
Numai in 2018, 821 de milioane de persoane au fost afectate de foamete, insecuritate alimentara si malnutritie. Problemele s-au agravat din 2015, pana in urma cu patru ani, riscul de foamete incepuse sa scada. Insa din 2015, problemele globale s-au agravat, iar foametea risca sa faca din ce in ce mai multe victime. Cele mai afectate zone la nivel global sunt Africa, unde aproximativ 20% din populatie este afectata, dar si in Asia, unde foametea afecteaza 12% din populatie. Afectate sunt si zone precum Caraibe si America Latina. Aici, 7% din populatie este afectata de foamete si malnutritie.
Expertii atrag atentia statelor lumii ca este foarte important sa mentina si chiar sa creasca bugetele pentru serviciile importante, precum sanatate si educatie. Riscul de foamete este se afla in stransa legatura cu lipsa de educatie, fiindca in mediile sarace abandonul scolar, dar si lipsa accesului la invatamant sunt probleme curente. De asemenea, serviciile de sanatate sunt esentiale in zonele afectate de aceste fenomene, fiindca aici exista risc crescut de imbolnavire, din cauza lipsei resurselor de baza si a imunitatii scauzute a oamenilor care nu se hranesc corespunzator.
"Pentru protejarea securitatii alimentare este foarte importanta existenta unor politici economice si sociale pentru a putea contracara efectele unor perioade de criza economica si pentru a evita reducerea bugetelor serviciilor esentiale, cum ar fi sanatatea si educatia”, se precizeaza in raport.
Eliminarea foametei la nivel mondial ramane "o provocare imensa”, subliniaza Organizatiile, care si-au propus sa scada riscul de foamete pana in 2030.
Malnutritia face victime in toata lumea
Daca in zone precum Asia sau Africa vorbim de malnutritie in sensul de subnutritie, adica organismul nu beneficiaza de aportul necesar de vitamine si minerale, in tarile Occidentale vorbim despre hranire haotica, ce genereaza obezitate.
Organizatiile atrag atentia ca, in paralel cu riscul de foamete, riscul de obezitate este si el in crestere la nivel global, iar cei mai expusi acestuia sunt tinerii si copiii mici.
Faptul ca, in tarile dezvoltate, sedentarismul este la ordinea zilei, iar posibilitatile de hrana sunt diverse si, in cele mai multe cazuri, nocive, cum ar fi fast-food-ul, oamenii sunt tot mai expusi malnutritiei si risca sa devina obezi.
SUA, dar si tari precum Anglia sau Germania inregistreaza risc crescut de obezitate. Conform ONU, aproximativ 149 de milioane de copii sufera de malnutritie la nivel mondial.