OMS spune ca majoritatea regiunilor de pe glob se confrunta cu o crestere a cazurilor Covid. Si decesele au crescut, in toata lumea
omspandemieepidemiecovid
In contextul raspandirii tot mai accentuate a noilor tulpini de coronavirus, majoritatea regiunilor de pe glob se confrunta cu o crestere a numarului de infectari, sustine
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).
Noile cazuri la nivel mondial au crescut cu 8% in ultima saptamana, in a cincea saptamana consecutiva in care OMS a inregistrat o crestere a transmisiei, a spus dr. Maria Van Kerkhove, conducatorul tehnic al agentiei pentru Covid-19.
Cazurile din Europa, unde varianta extrem de contagioasa B.1.1.7 se raspandeste rapid, au crescut cu 12%, a spus Kerkhove.
OMS a inregistrat, de asemenea, o crestere cu 49% a cazurilor in regiunea Asia de Sud-Est, o crestere de 8% in regiunea mediteraneana de est si o crestere de 29% in regiunea Pacificului de Vest, determinata de o crestere a infectiilor in Filipine si Papua Noua Guinee.
America si Africa au inregistrat o "usoara scadere"
Oficialul OMS a punctat, totursi, ca se inregistreaza o "usoara scadere" a numarului de noi cazuri de infectare in America si Africa, insa si aici numarul total de cazuri este la un nivel ingrijorator a spus oficialul OMS.
A crescut si numarul deceselor in lume
Oficialul OMS a continuat expunerea sa privitor la bilantul pandemiei, punctand faptul ca numarul deceselor cauzate de Covid-19 a crescut in lume. Vorbim despre o crestere "usoara", insa este totusi o crestere asupra careia trebuie sa ne aplecam si care ar trebui sa ne trezeasca sau sa ne retrezeasca sentimentul responsabilitatii sociale, in contextul in care Kerkhove arata ca exista dificultati in a fi respectate masurile de protectie sanitara, iar oamenii pun presiuni pentru aplicarea masurilor de relaxare.
Citeste si: Europa a sarit de 1 milion de decese Covid. E prima regiune din lume care inregistreaza aceasta nedorita performanta
Vaccinarea nu poate invinge singura pandemia. E nevoie, in paralel, de precautie si de respectarea masurilor sanitare: distantare, igiena mainilor, masca si evitarea zonelor aglomerate
Desi se simte o nevoie a oamenilor de revenire la normal, iar ideea ca avem deja campanii de vaccinare in toata lumea ne poate indemna sa cerem relaxarea restrictiilor sociale, expertii sustin ca, daca ne relaxam prea devreme, pana cand nu dobandim o imunitate colectiva, toate eforturile de pana acum au fost in zadar.
Campaniile de vaccinare trebuie tinute in paralel cu masuri de precautie, masuri de protectie sanitara.
De exemplu, luni, directorul CDC, Dr. Rochelle Walensky, i-a indemnat pe toti americanii sa ramana "vigilenti", in timp ce oficialii se lupta pentru a vaccina majoritatea americanilor.
"Suntem intr-un moment critic al acestei pandemii"
"Suntem intr-un moment critic al acestei pandemii", a spus Walensky in timpul unui briefing de presa de la Casa Alba. "Ma ingrijoreaza faptul ca, daca nu luam masurile corecte acum, vom avea o noua crestere care poate fi evitata, asa cum vedem acum in Europa", a mai spus oficialul american.