OMS: Coronavirusul ar putea ucide 190.000 de oameni in Africa, in urmatoarele 12 luni
omscoronaviruscovid 19sars cov 2africa
Organizatia Mondiala a Sanatatii trage un puternic semnal de alarma cu privire la imactul devastator pe care l-ar putea avea noul tip de coronavirus asupra populatiei din Africa. Potrivit OMS, 190.000 de oameni ar putea muri din cauza infectarii cu Sars-Cov-2 in urmatoarele 12 luni.
Africa ramane o zona extrem de vulnerabila in fata pandemiei COVID-19. Sistemul medical subfinantat si slab pregatit, impreuna cu nivelul de trai scazut si conditiile vitrege de viata alcatuiesc cadrul prielnic pentru o explozie a numarului de cazuri si decese, in urmatoarele luni.
Reprezentantii OMS au realizat o analiza a 47 de tari din Regiunea Africana OMS, ce cuprind o populatie totala de un miliard, din care reiese faptul ca cetatenii africani sunt expusi unui pericol urias si ca vietile a sute de mii de oameni se pot pierde in urmatoarele 12 luni, din cauza infectarii cu noul coronavirus.
Studiul a fost publicat de OMS in aceasta saptamana si prevede ca intre 29 de milioane si 44 de milioane de oameni ar putea fi infectati in primul an al pandemiei daca masurile de izolare si de combatere a crizei sanitare nu vor fi corect implementate de autoritatile africane si daca nu vor fi respectate de cetateni. Acest lucru "ar depasi capacitatea medicala disponibila in mare parte din Africa”, unde exista doar noua paturi de unitati de terapie intensiva la un milion de oameni.arata
The Guardian.
De asemenea, OMS a transmis ca pe continentul african este posibil sa fie inregistrate 10 milioane de contaminari in urmatoarele sase luni. Spre exemplu, in Ghana, s-a inregistrat o crestere de 42,5% a cazurilor confirmate cu Covid-19 in ultimele cinci zile.
"Covid-19 ar putea deveni un accesoriu al vietilor noastre pentru urmatorii cativa ani, daca nu va exista o abordare proactiva din partea multor guverne din regiune. Trebuie sa testam, urmarim, izolam si tratam", a spus directorul OMS pentru Africa, Matshidiso Moeti.
Datele oficiale arata ca peste 51.000 de oameni din Africa au fost infectati si 2.012 au murit. Numarul total de cazuri a crescut brusc in ultima saptamana. Exista temeri oficiale ca aceste cifre nu reflecta realitatea, fiindca autoritatile africane au o capacitate foarte redusa de testare, iar numarul cazurilor de infectare ar putea fi mult mai mare decat oglindeste bilantul oficial.
Guvernele africane "sunt constranse de lipsa capacitatii de testare, in special de aprovizionare adecvata a kiturilor de testare si extractoare, deoarece concurenta globala le-a lasat intr-o oferta redusa", a spus Kate Dooley , directorul regional pentru Africa de Vest la Institutul Tony Blair din Londra.
"Proiectiile au fost ca pana acum vom fi intr-o situatie de razboi, dar din cauza masurilor luate de guverne si comunitati, ratele de transmisie sunt mai mici decat am vazut in alta parte", a spus Stephen Karingi, director la Comisia Economica a ONU pentru Africa din Addis Abeba, completand ca "trebuie sa recunoastem ca guvernele africane fac foarte multe".