Occidentul jubileaza: 160 de milioane de euro pe zi pierde Rusia, ca urmare a plafonarii pretului petrolului. Totusi, rusii merg pe principiul Cine rade la urma rade mai bine
pret plafonat petrol
160 de milioane de euro pe zi pierde masinaria de Razboi a lui Vladimir Putin, ca urmare plafonarii pretului petrolului. In timp ce analistii europeni vorbesc despre o victorie in lupta lor impotriva dependentei energetice fata de Rusia, vocile Kremlinului par sa creada ca timpul curge in favoarea lor si cine rade la urma rade mai bine.
Conform unui raport realizat de centrul de analiza Centre for Research on Energy and Clean Air cu sediul in Helsinki, Rusia sufera semnificativ, din punct de vedere financiar, de pe urma pretului plafonat la petrol.
Kremlinul pierde sume importante de bani, fiind vorba, conform CREA, de pagube ce se ridica la 160 de milioane de euro pe zi!
"Embargoul UE privind importurile de petrol, precum si plafonarea pretului titeiului au intrat in sfarsit in vigoare, iar impactul este la fel de important pe cat se preconiza", e de parere Lauri Myllyvirta, analist sef la CREA.
"Este esential ca plafonul de pret sa fie coborat pana la un nivel care nu permite Kremlinului sa inregistreze profituri taxabile din exporturile de petrol si de asemenea sa fie restrictionate restul importurilor de petrol si gaze din Rusia", a mai spus aceasta.
In schimb, agentia de presa Interfax, din Rusia, il citeaza pe purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, care afirma urmatoarele: "Este prea devreme sa estimam impactul deoarece piata globala a energiei este mult prea volatila, iar exportatorii rusi de petrol nu au ajuns inca sa se confrunte cu clienti care sa respecte plafonul de pret".
Amintim ca, la finele anului trecut, presedintele Comisiei Europene anunta introducerea unui plafon de pret pentru petrolul din Rusia.
"Astazi, Uniunea Europeana, G7 si alti parteneri globali au convenit sa introduca un plafon global de pret pentru petrolul transportat pe mare din Rusia", a spus von der Leyen, adaugand ca va intari sanctiunile impotriva Rusiei si va diminua veniturile Moscovei.
Atunci, cele 27 de state membre ale blocului au convenit sa stabileasca plafonul la 60 de dolari pe baril. Un pret de 60 de dolari reprezinta o reducere de aproape 27 de dolari la titeiul Brent, referinta globala.
Potrivit specialistilor, riscul de a stabili un pret mai mic este ca Rusia ar putea riposta prin reducerea productiei, ceea ce ar afecta pietele.
Foto: freepik.com