Noi reguli in industria de retail. Unele alimente interzise
acizii transretailcomertalimente biosanatatehipermarketcumparaturi
Toate statele membre ale Uniunii Europene vor fi obligate sa limiteze cantitatea de acizi grasi trans nesaturati din alimente, potrivit unui regulament adoptat recent de Comisia Europeana. Astfel, se doreste selectarea alimentelor care ajung pe masa consumatorilor finali, autoritatile fiind ingrijorate de numarul tot mai mare de imbolnaviri din ultimii ani, cauzate de hrana de proasta calitate.
Toate statele membre UE vor fi obligate sa limiteze cantitatea de acizi trans nesaturati din alimentele scoase la vanzare pe piata. Masura vizeaza alimentele bogate in grasimi procesate, precum margarina, produsele de tip fast food, mezelurile, produsele de patiserie, prajiturile, biscuitii, popcornul pentru microunde, chipsurile, mancarea semi-preparata sau supele la plic.
Organizatia Mondiala a Sanatatii si Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara au recomandat reducerea cantitatii de acizi trans din alimente, aratand ca cei mai importanti factori ce submineaza starea de sanatate in Europa sunt legati de dieta.
Danemarca, Elvetia, Austria, Islanda, Norvegia si Ungaria au introdus deja in legislatia proprie limita de 2g de acizi trans / 100g de grasimi in alimentatie, inainte ca Bruxelles-ul sa impuna o regula in acest sens. In Germania, Olanda si Marea Britanie s-a negociat cu procesatorii scaderea voluntara a continutului de acizi trans.
De ce sunt atat de periculosi acizii trans?
Ei sunt considerati factori favorizanti pentru boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet zaharat, obezitate, cancer si Alzheimer.
Produsele alimentare care nu sunt conforme nu vor mai putea fi introduse pe piata dupa data de 1 aprilie 2021.
Ce prevede Regulamentul adoptat de Comisia Europeana, obligatoriu pentru toate statele membre
Regulamentul adoptat pe 24 aprilie de Comisia Europeana prevede ca:
Articolul 1: Continutul de acizi grasi trans, altii decat acizii grasi trans prezenti in mod natural in grasimea de origine animala, din alimentele destinate consumatorului final si din alimentele destinate vanzarii cu amanuntul, nu depaseste 2 grame la 100 g de grasime.
Articolul 2: Operatorii din sectorul alimentar, care furnizeaza altor operatori din acest sector alimente care nu sunt destinate consumatorului final sau vanzarii cu amanuntul, se asigura ca acestor operatori din sectorul alimentar le sunt furnizate informatii cu privire la cantitatea de acizi grasi trans, altii decat acizii grasi trans care se gasesc in mod natural in grasimile de origine animala, in cazul in care cantitatea respectiva depaseste 2 grame la 100 g de grasime.
Articolul 3: Partea B din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 se modifica in conformitate cu anexa la prezentul regulament.
Articolul 4: Prezentul regulament intra in vigoare in a douazecea zi de la data publicarii (25 aprilie - n.red.) in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Produsele alimentare care nu sunt conforme cu prezentul regulament pot continua sa fie introduse pe piata pana la 1 aprilie 2021.
Prezentul regulament este obligatoriu in toate elementele sale si se aplica direct in toate statele membre.
Adoptat la Bruxelles, 24 aprilie 2019.
In partea B din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 se insereaza urmatorul tabel:
PARTEA B: Substante limitate
Substanta limitata: Acizi grasi trans, altii decat acizii grasi trans prezenti in mod natural in grasimea de origine animala.
Conditii de utilizare: Maximum 2 grame la 100 g de grasime in alimentele destinate consumatorului final si in alimentele destinate vanzarii cu amanuntul.
Cerinte suplimentare: Operatorii din sectorul alimentar, care furnizeaza altor operatori din acest sector alimente care nu sunt destinate consumatorului final sau vanzarii cu amanuntul, se asigura ca acestor operatori din sectorul alimentar le sunt furnizate informatii cu privire la cantitatea de acizi grasi trans, altii decat acizii grasi trans care se gasesc in mod natural in grasimile de origine animala, in cazul in care cantitatea respectiva depaseste 2 grame la 100 g de grasime.
Regulamentul CE devine obligatoriu in toate statele membre la finalul acestei luni. Produsele alimentare care nu sunt conforme mai pot fi comercializate pana cel tarziu la data de 1 aprilie 2021. Dupa aceasta data, introducerea lor pe piata va fi interzisa.