Ministrul Apararii ne linisteste: Romania nu intra in razboi, dar trebuie sa ne pregatim in caz de conflict la granita
ucrainarusiatensiuni ucrainaministerul aparariirazboi
Ministrul Apararii Nationale, Vasile Dincu, a facut sambata o serie de declaratii privind tensiunile de la granita cu Ucraina. Scenariul conform caruia Rusia va invada Ucraina tine deja primele pagini ale ziarelor din intreaga lume, iar Romania, parte a NATO si cu o pozitionare geografica atat de sensibila, are toate motivele de ingrijorare in cazul unui conflict intre Rusia si Ucraina. Totusi, declaratiile ministrului nostru al Apararii vin sa ne linisteasca.
Oficialul sustine ca tara noastra "nu va intra in niciun razboi". Totusi, Romania "trebuie sa fie pregatita pentru consecintele unui posibil conflict de la granita Ucrainei", a punctat Vasile Dincu, la Digi 24, chiar daca, spune el, autoritatile nu se asteapta, in acest moment, la "un razboi cald".
"Nu putem sa spunem cu siguranta daca va fi razboi acolo, in Ucraina"
In acest moment, situatia e incerta, iar expertii nu pot sa spuna concret cum se vor finaliza
tensiunile din prezent, lucru pe care il recunoaste si ministrul Apararii, care afirma ca "nu putem sa spunem cu siguranta daca va fi razboi acolo, in Ucraina".
Ministrul sustine ca Rusia ar plati niste costuri foarte mari daca ar face acest pas.
"Nu putem sa spunem cu siguranta daca va fi razboi acolo, in Ucraina, pentru ca ar fi foarte mari costurile pentru Rusia daca ar face acest lucru. NATO a anuntat prin vocea lui Stoltenberg (secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice - n.r.) ca nu poate fi vorba de o interventie militara, pentru ca Ucraina nu este membru al Aliantei, deci nu poate fi vorba de un raspuns militar. Din perspectiva asta, noi, Romania, si NATO nu vor intra in razboi de tip militar. Sigur ca razboiul economic, razboiul de alte facturi, blocajul economic poate va exista daca va fi un conflict, dar in acest moment la un razboi cald, ca sa spunem asa, nu ne asteptam", a explicat oficialul.
Te-ar putea interesa si: Rusii pun tunurile pe criptomonede: vor sa interzica atat minarea, cat si tranzactiile cu monede digitale
Autoritatile se asteapta la valuri de refugiati din Ucraina
Un alt fenomen care nu trebuie neglijat si care poate aparea de pe urma actualelor tensiuni este reprezentat de posibii refugiati ucraineni care ar cauta adapost in Romania, lucru obisnuit in zonele de conflict sau de mari tensiuni. Si pentru acest lucru trebuie sa fim pregatiti, considera ministrul Apararii.
"Daca ne uitam la toate tipurile de conflict de tip militar, migratii masive din calea razboiului se pot produce si ne asteptam si noi la acest lucru, evident, chiar daca la prima vedere unii au senzatia ca noi nu ne pregatim pentru posibile efecte secundare ale unui razboi. Noi ne pregatim pentru asta. Suntem pregatiti, in acest moment, pentru o posibila asistenta pentru migranti din aceasta perioada. Este o datorie umanitara", a punctat acesta.
Te-ar putea interesa si: Angajatii sunt hotarati sa se relaxeze in 2022: au de cand sa isi ia zile libere suplimentare