Masurile de lockdown aduc schimbari radicale in India, tara cu 21 dintre 30 cele mai poluate orase din lume
poluareindiacoronaviruscovid 19pandemieepidemie
Republica India, care gazduieste aproximativ 1, 3 miliarde de oameni, revine la viata dupa ce autoritatile au luat masuri de blocare a activitatilor sociale. Daca aerul aici era aproape irespirabil inainte de coronavirus, masurile de lockdown au transformat orasele fundamental, cerul a devenit, din pamantiu, albastru, iar vizibilitatea este clara, ridicandu-se ceata densa formata de poluare.
India are 21 dintre 30 cele mai poluate orase din lume, potrivit Raportului mondial al calitatii aerului 2019 al IQAir AirVisual.
In noiembrie 2019, sute de indieni au iesit pe strazile din New Delhi pentru a protesta impotriva nivelului de poluare a aerului, dupa ce orasul a fost acoperit intr-o nuanta galben-inchis timp de cateva zile. Poluarea aerului a atins niveluri record, obligand scolile sa se inchida si devierea zborurilor. Lucrurile aveau sa fie radial imbunatatite, in 2020, insa fara ca oamenii sa aiba vreo contributie, ci pe fondul pandemiei de coronavirus.
India are "un nivel foarte ridicat de boli respiratorii, chiar si in randul copiilor mici, acestea au astm, nebulizatorul a devenit un lucru normal sa aiba in casa pentru familiile care isi pot permite", a spus Lavakare de la Care for Air.
Insa, pe fondul crizei provocate de noul coronavirus, autoritatile de aici au decis sa inchida fabricile, sa suspende semnificativ transportul auto si sa impuna restrictii de circulatie. Aceste masuri, impreuna cu inchiderea magazinelor si lacasurilor de cult si oprirea lucrarilor in sectorul constructiilor, sunt luate pentru ca indienii sa se distanteze social, sa stea izolati in case, pentru a preveni o izbucnire a cazurilor de infectare.
Pana in prezent, India are peste 1.300 de cazuri confirmate de Covid-19, inclusiv 35 de decese.
"Datele arata ca principalele orase inregistreaza niveluri mult mai mici de particule microscopice daunatoare cunoscute sub numele de PM 2.5 si de dioxid de azot, care este eliberat de vehicule si centrale.
PM 2,5, care are un diametru mai mic de 2,5 micrometri, este considerat deosebit de periculos, deoarece poate sa se adanceasca in plamani si sa treaca in alte organe si in fluxul sanguin, provocand riscuri grave pentru sanatate. Scaderea brusca a poluantilor si a cerului albastru ulterior indica o schimbare dramatica pentru India", relateaza
CNN.
Foto: 3 noiembrie 2019/30 martie 2020