MAE: Austria incalca Tratatul privind functionarea UE pentru ca a ajustat alocatiile copiilor nerezidenti
alocatii copii austriaalocatie nerezidentialocatii austria
De la 1 ianuarie 2019, a intrat in vigoare, in Austria, legislatia privind ajustarea nivelului alocatiilor pentru copiii nerezidenti ai lucratorilor din acest stat membru al UE, in functie de costul mediu al vietii din tara de rezidenta a copilului.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) si Guvernul Romaniei au luat nota cu ingrijorare de intrarea in vigoare a acestui act normativ si considera ca o astfel de decizie contravine principiilor aflate la baza proiectului european si legislatiei Uniunii, prin crearea unei situatii de discriminare in ce priveste cetatenii altor state membre, inclusiv romani, care platesc contributii in Austria.
MAE arata ca statul roman sustine ferm exercitarea libertatii fundamentale de circulatie in cadrul Uniunii Europene si accesul egal al lucratorilor europeni la beneficiile sociale corelative muncii prestate.
Potrivit MAE, cetatenii romani care lucreaza in Austria platesc aceleasi taxe ca si cetatenii acestui stat si trebuie sa se bucure de un tratament egal cu acestia din perspectiva drepturilor corelative.
De asemenea, apartenenta la Uniunea Europeana obliga toate statele sa asigure un tratament corect, echitabil si nediscriminatoriu pentru toti cetatenii europeni.
Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE) prevede dreptul lucratorilor europeni de a se stabili si lucra in orice alt stat membru decat cel ai carui cetateni sunt, beneficiind de avantajele sociale ale tarii de resedinta in aceleasi conditii ca cetatenii acesteia, fara nicio discriminare bazata pe cetatenie.
"Subliniem ca, in jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene, s-a statuat, in mod constant, ca regula egalitatii de tratament prevazuta in TFUE si in Regulamentul 492/2011 interzice nu numai discriminarile evidente pe motiv de nationalitate, ci si orice forme de discriminare care, prin aplicarea altor criterii de diferentiere, conduc in fapt, la acelasi rezultat.
Romania a fost primul stat membru care a atras atentia asupra problemelor implicate de masurile legislative austriece vizand introducerea mecanismului de indexare a alocatiilor pentru copii. In acest sens, au fost intreprinse demersuri politico-diplomatice la toate nivelurile, atat pe componenta bilaterala, cat si in discutiile cu oficialii europeni.
In toate aceste demersuri, Romania a subliniat, in mod constant, necesitatea mentinerii prevalentei principiului egalitatii cetatenilor UE, caracterul fundamental al dreptului la libera circulatie si necesitatea respectarii imperativului beneficiilor similare la contributii egale la nivelul tuturor statelor membre.
Subiectul se afla, in continuare, pe agenda de discutii cu reprezentantii celorlalte state membre, in special Austria si tarile cu interese similare Romaniei, precum si cu institutiile UE, in special Comisia Europeana. MAE va continua sa sublinieze in discutiile la nivel bilateral si european caracterul neechitabil si contrar valorilor UE al recentei legi austriece.
Autoritatile romane vor continua demersurile pe langa Comisia Europeana si vor face apel la toate instrumentele disponibile, potrivit legislatiei UE", se arata intr-un comunicat al MAE.
Foto: pexels.com