Lipsesc 100 de milioane de femei!
natalitatemortalitatedemografie
Este titlul unui articol publicat in 1990 de economistul indian Amartya Sen, laureat al Premiului Nobel, prin care acesta atragea atentia asupra unui fenomen dureros, dar larg raspandit in marile tari din Asia: avortul selectiv.
Sunt tari pe glob unde fetitele nu sunt pur si simplu dorite (vom explica mai jos motivele), consecinta fiind o adevarata ucidere in masa a fetusilor de sex feminin. In aceste tari, rezultatul unei banale ecografii, care arata ca sexul copilului e “gresit”, este echivalent cu o sentinta de condamnare la moarte.
Se estimeaza ca numai in India peste 12 milioane de fetite nenascute au fost avortate deliberat in ultimele trei decenii, pur si simplu pentru ca parintii au dorit sa aiba baiat. In aceasta tara, ca in multe alte tari asiatice, nasterea unei fetite este considerata o dezonoare. De vina este sistemul patriarhal, care spune ca barbatul este cel important, pentru ca el munceste pamantul, mosteneste averea, duce mai departe numele familiei si isi poate ingriji parintii la batranete.
Fetele nu pot face aceste lucruri. Ba mai mult, se considera ca ele sunt foarte costisitoare: atunci cand se marita trebuie sa primeasca zestre, deci averea familiei se duce la altii, in timp ce, din contra, un barbat aduce o zestre in familie, ceea ce reprezinta un avantaj economic semnificativ. Nu e de mirare ca in India exista chiar un proverb care spune ca “sa ai o fata inseamna sa uzi gradina vecinului.”
E vorba aici de o mostenire culturala care, in termeni foarte concreti, inseamna un dezechilibru demografic incontestabil. Ultimul recensamant a relevat ca sunt cu 7,1 milioane mai putine fete decat baieti pe segmentul de varsta 1-7 ani, o diferenta in crestere comparativ cu 6 milioane in 2001 si 4,2 milioane in 1991. Sunt la momentul actual cca 110 baieti la 100 de fete, fata de raportul natural al nasterilor la nivel mondial, care este de 104 la 100, dar trebuie spus ca in anumite regiuni din India de Nord raportul ajunge chiar si la 120 la 100.
Situatia este si mai dramatica in China
Si aici baietii sunt considerati mai “avantajosi”, si aici se practica la greu avortul selectiv, in special de cand cresterea economica a permis accesul mai facil la ecografii. Ca urmare, sunt zone in China unde raportul nasterilor baieti/fetite ajunge la incredibila valoare de 130 la 100.
Interesant este insa ca acest fenomen al avorturilor selective, care este prezent pe toate continentele (dar in special in Asia), nu poate fi stopat printr-o educatie mai buna sau prin cresterea nivelului de trai, asa cum s-a crezut la un moment dat. Statisticile arata ca, din contra, ariile cu cea mai mare valoare a raportului nasterilor baieti/fetite sunt cele in care populatia este totodata cea mai bogata si mai educata. Preferinta straveche pentru fii este un factor mult prea puternic, care, iata, produce efecte si astazi, in secolul XXI.
Apoi, nu trebuie neglijata nici dorinta cuplurilor moderne de a avea o familie mai putin numeroasa, cu 1, maximum 2 copii. Aceste cupluri nu ezita sa isi sacrifice fiicele nenascute in goana lor dupa un fiu, dovada ca raportul dintre sexe este cel mai distorsionat in regiunile dezvoltate ale Chinei si Indiei. Si el devine si mai distorsionat dupa primul copil: parintii s-ar putea sa accepte o fata prima data, insa vor face orice pentru a se asigura ca urmatorul lor copil – si probabil si ultimul – va fi baiat. Raportul baieti/fetite este in unele orase de 200 la 100 pentru al doilea copil.
O singura tara a reusit sa schimbe acest model – Coreea de Sud. La inceputul anilor ’90, aici exista un raport intre sexe la fel de dezechilibrat ca si in China, dar acum lucrurile se indreapta spre normalitate. Explicatia este ca in Coreea de Sud a luat nastere, nu prea se stie cum, un curent foarte puternic in favoarea egalitatii in drepturi intre barbati si femei, ceea ce a facut ca preferinta pentru fii sa para de moda veche si absolut nenecesara.
Avortul selectiv are, evident,
diferite semnificatii si consecinte
Pentru cei care se opun avortului de orice fel, fenomenul este echivalent cu un genocid (sau “gendercid”, dupa cum foarte sugestiv a fost el numit). Pentru ceilalti, cei care cred ca avortul ar trebui sa fie “sigur, legal si rar” (ca sa folosim exprimarea lui Bill Clinton), problema depinde mult de circumstante.
Oricum am privi insa lucrurile, consecinta este una singura si cam catastrofica. Avem deja de-a face cu o populatie masculina ajunsa la maturitate care nu isi poate gasi perechea si care formeaza o masa de inadaptati, mai ales in tarile asiatice unde casatoria si copiii sunt modalitatile clasice de integrare in societate. Aici, barbatii necasatoriti pot fi priviti chiar ca niste indivizi in afara legii. Si, dupa cum se stie, lipsa de integrare duce la frustrari, probleme de sanatate, la cresterea violentelor si a numarului de crime.
Solutia o au guvernele, singurele care pot sa puna in practica doua masuri fundamentale: 1) interzicerea pur si simplu a avorturilor selective si 2) dezvoltarea de campanii publice pentru schimbarea preferintelor paternale.
India a facut deja un semi-pas pentru stoparea fenomenului avorturilor selective, promulgand in 1994 o lege care interzice dezvaluirea de catre medici a sexului fetusului, pentru a preintampina avortarea celui de sex feminin. Dar efectele sunt slabe: medicii pot fi foarte usor convinsi sa incalce aceasta lege, dat fiind ca ecografiile contra-cost aduc un profit de cel putin 100 de milioane $ pe an.
Citeste si:
Ponta: Economia Romaniei este ca in anul 2009. Politicienii nu recunosc, pentru a nu speria cetatenii
Sursa foto: www.pexels.com