Lectie de economie made in China: cum folosesc asiaticii bancile si clientii, ca sa-si redreseze economia
economia chineicriza economicachina
Se vorbeste foarte mult despre multiplele crize care macina economiile europene sau de peste Ocean, dar nici in China lucrurile nu stau prea bine. A doua cea mai mare economie a lumii se clatina, iar chinezii au gasit o solutie cel putin interesanta pentru a o resuscita.
Chinezii inca au probleme epidemiologice si continua sa mentina un raspuns dur in fata focarelor, prin instituirea de carantine drastice. Acesta pare sa fie si principalul motiv care a dus la un declin economic semnificativ pentru China, in cel de-al doilea trimestru al acestui an.
Practic, fata de perioada similara din 2021, Produsul Intern Brut al
Chinei a crescut cu doar 0,4% in trimestrul aprilie-iunie 2022. Din anul 1992 nu s-a mai inregistrat o performanta atat de slaba.
Se pare ca Banca Centrala a Chinei (PBOC), impreuna cu Autoritatea de Reglementare Bancara (CBIRC) ar exercita mari presiuni pe institutiile financiare sa apese cat de tare pot pedala de acceleratie a creditarii. Practic, chinezii vor ca firmele productive sa acceseze credite masive de la banci. De asemenea, bancilor prezente pe piata asiatica le-ar veni ordine "de sus" sa reduca investitiilor financiare. Informatia nu este una oficiala, ci a fost dezvaluita, pentru Reuters, de o sursa ce, din motive lesne de inteles, doreste sa-i fie protejata identitatea!
Te-ar putea interesa si: Facturi FOARTE SCUMPE la energie, pentru ani de zile de acum incolo: criza energetica nu trece cu una, cu doua
Intre timp, apele raman tulburi si la noi pe continent. Economiile din Zona Euro se confrunta cu o inflatie record pentru ultimele decenii, in timp ce riscul de recesiune este la cote alarmante. Datele oficiale arata ca inflatia anuala in randul celor 19 state care utilizeaza moneda unica europeana a fost de 8,9% in luna iulie, pe tendinta de crestere, in timp ce riscul de a intra in recesiune e situat la cel mai ridicat nivel din noiembrie 2020.
De altfel, insasi moneda unica europeana are probleme. Amintim ca, marti dimineata, euro a atins pragul minim al ultimilor 20 de ani in raport cu dolarul american - 0,9903.
Foto: freepik.com