Kovesi, inclusa de Harvard pe lista femeilor cu contributii majore in Justitie
procuror sef europeanlaura codruta kovesi financial timesfosta sefa dnaparchetul europeandosar kovesi
Fosta sefa a Directiei Nationale Anticoruptie a fost inclusa, de prestigioasa Universitate Harvard, pe lista cu alte 20 de femei, care au avut contributii insemnate in domeniul dreptului.
Harvard omagiaza ziua femeii cu o expozitie de fotografie cu portretele celor 21 de femei care si-au adus contributia in Justitie. Printre ele se afla si fosta sefa a DNA, Laura Codruta Kovesi.
Studentii si profesorii prestigioasei Universitati au votat-o si pe Kovesi pe aceasta lista, iar fotografiile cu cele 21 de personalitati din intreaga lume vor fi expuse in cadrul institutiei.
Pe lista mai regasim nume precum: Sarah Leah Whitson – avocat american si director al Departamentului pentru Orientul Mijlociu si Africa de Nord din cadrul organizatiei Human Rights Watch, Stacey Abrams – politiciana, avocata si scriitoare americana, Gloria Allred – avocata specializata in drepturile femeilor, renumita pentru cazurile controversate pe care le accepta, in principal in ceea ce priveste protejarea femeilor.
In acest top mai figureaza: Monica Bell – profesor de drept si sociologie la Universtatea Yale, Sudha Bharadwaj – sindicalista, avoata si activista pentru drepturile omului, Sila Calderón - politiciana din Puerto Rico, femeie de afaceri si filantropista, Helen Clark – politiciana, fosta administratora a Programului ONU pentru Dezvoltare si al 37-lea premier al Noii Zeelande, Ruth Coppinger – politiciana irlandeza, care face parte din Partidul Solidaritate cu Poporul in fata Profitului, Debora Diniz – antropolog si profesor de drept la Universitatea din Brasilia, cofondatoare a Institutului pentru Bioetica, Claudia Escobar – judecatoare si fosta magistrata la Curtea de Apel din Guatemala, Menaka Guruswamy – experta in drept constitutional, membru al Curtii Supreme din India si profesor la Universitatea de Drept din Columbia, Yee Htun – profesor de drept si activista a drepturilor refugiatilor si comunitatilor de imigranti, Patrica Kameri-Mbote – Director de Cercetare la IELRC (International Environmental Law Research Centre) si una dintre cele mai renumite specialiste in domeniul dreptului din tara sa, Allegra Love – procuror si directorul Proiectului „Visatorii” din Santa Fe, Beatrice Mtetwa – avocata din Zimbabwe, renumita la nivel international pentru apararea drepturilor jurnalistilor si libertatii presei, Alexandria Ocasio-Cortez – politiciana americana si activista, Ayanna Pressley – politiciana americana, membra a Camerei Reprezentantilor, Dinesha Samararatne – profesor la Departamentul de Drept Public si International de la Universitatea din Colombo, Dehlia Umunna – profeor de drept la Universitatea Harvard, Diane Wood – sefa Curtii de Apel pentru statele Illinois, Indiana si Wisconsin si profesor de drept la Universitatea din Chicago.
"Sunt voci puternice in domeniile lor, indiferent daca sunt intr-o sala de judecata, de clasa sau marsaluiesc pe strazi”, spun cei de la Harvard.
Laura Codruta Kövesi a ocupat functia de procuror sef al DNA din 2013 pana in 9 iulie 2018. Inainte de aceasta functie, a fost procuror la Sibiu si procuror general al Romaniei. La data numirii, in 2006, Kövesi a fost prima femeie si cel mai tanar procuror general din istoria Romaniei. In prezent, Kovesi se afla in cursa pentru ocuparea functiei de procuror-sef la nivel european.
Aceasta nominalizare este inca un plus de imagine pentru Kovesi, dar si o palma pe obrazul Guvernului
Laura Codruta Kovesi se confrunta in acest moment cu o ostilitate a Guvernului Romaniei impotriva candidaturii sale la sefia Parchetului European. Guvernul de la Bucuresti si-a folosit pana acum toate armele pentru a-i pune bete in roate fostei sefe DNA, insa efectul obtinut a fost total invers. Publicatii prestigioase din intreaga lume si-au exprimat sustinerea pentru fosta sefa DNA, inclusiv Financial Times, care o numeste drept "femeia cea mai potrivita pentru a fi procuror-sef european".
De asemenea,
Parlamentul European a votat-o pe Kovesi in ambele comisii de examinare pentru ocuparea acestui post, iar lideri europeni marcanti au blamat actiunea de sabotare derulata de Guvern impotriva lui Kovesi.
Ultima actiune a Guvernului in acest sens a avut loc chiar joi, cand
Tudorel Toader a trimis catre Financial Times o scrisoare de blam impotriva fostei sefe DNA. Toader spune ca nu are nimic cu Kovesi, insa "nu e potrivita pentru a fi procuror-sef european".
De asemenea, Laura Codruta Kovesi a fost citata, joi, la Sectia de investigare a magistratilor, ca sa fie audiata in dosarul in care este acuzata de abuz in serviciu, luare de mita si marturie mincinoasa. Tot joi, Conferinta Presedintilor va decide pasii de urmat pentru alegerea procurorului-sef european, inaintea negocierilor cu Consiliul UE.
Procurorul-sef european, care va conduce Biroul Procurorului Public European (EPPO), va fi numit de comun acord de catre Parlamentul European si Consiliu. Propunerea rezultata din votul Comisiei LIBE si din recomandarea Comisiei CONT este trimisa Conferintei Presedintilor (presedintele PE si liderii grupurilor politice) de catre presedintele Comisiei LIBE.
Parchetul European, care ar urma sa devina operational pana la sfarsitul lui 2020, va fi un birou independent insarcinat cu investigarea, urmarirea si aducerea in fata justitiei a infractiunilor impotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, coruptia sau frauda transfrontaliera de TVA de peste 10 milioane de euro.