Update, 27 februarie
Astazi, Comisia pentru drepturi si libertati civile (LIBE) din Parlamentul European a votat in favoarea Laurei Codruta Kovesi, dupa ce ieri, romanca a iesit invingatoare si in urma votului sustinut de Comisia pentru control bugetar (CONT).
Fosta sefa DNA a obtinut miercuri 26 de voturi, pe locul doi situandu-se contracandidatul sau francez, Francois Bohnert, cu 22 de voturi. Kovesi a avut o prestatie exemplara in fata europenilor, convingandu-i ca este candidatul potrivit pentru sefia Parchetului European, desi reprezentantii Guvernului Romaniei au desfasurat o campanie impotriva fostei sefe DNA, atitudine taxata dur de oficialii europeni, care spun ca atitudinea Executivului de la Bucuresti este "ridicola".
Chiar daca, in acest moment, Kovesi are sustinerea deplina a Parlamentului European pentru obtinerea functiei de procuror-sef european, lupta nu se termina aici.
Ce urmeaza acum?
Propunerea celor doua comisii va fi apoi trimisa Conferintei Presedintilor si presedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani.
Procurorul-sef va fi numit de comun acord de catre Parlamentul European si Consiliu.
Conform Regulamentului privind instituirea Parchetului European, Parlamentul European si Consiliul il numesc de comun acord pe procurorul-sef european pentru un mandat de sapte ani, care NU poate fi reinnoit. Consiliul hotaraste cu majoritate simpla.
Prima reactie a Laurei Codruta Kovesi, dupa aflarea rezultatelor votului
Pe aeroport, in drum spre casa, Kovesi a oferit o scurta declaratie: "Sunt foarte bucuroasa, acum am aflat. Multumesc tuturor celor care m-au sustinut".
Jurnalistii americani o denumesc pe Kovesi drept "un procuror cu un istoric de activitate iesit din comun in ceea ce priveste aruncarea dupa gratii a politicienilor corupti".
Pentru un procuror cu un istoric de activitate iesit din comun in ceea ce priveste aruncarea dupa gratii a politicienilor corupti, fosta sefa a DNA din Romania se confrunta cu inca o problema in plus fata de competitorii ei: propriul Guvern se opune, scrie publicatia americana Bloomberg, despre Laura Codruta Kovesi si candidatura ei la functia de procuror sef european.
Bloomberg puncteaza faptul ca L.C.Kovesi a fost demisa de la sefia Directiei Nationale Anticoruptie la ordinul PSD, "dupa ce a aruncat dupa gratii zeci de politicieni corupti". Referitor la candidatura lui Kovesi la functia de procuror-sef european, jurnalistii spun ca romanca incearca sa obtina postul, desi blocul comunitar si-a anuntat sustinerea pentru candidatul francez si propriul Guvern ii este ostil.
Citeste si:
Presa internationala: Kovesi a fost demisa de PSD dupa ce a aruncat dupa gratii politicieni corupti
Update:
Comisia PE a votat in favoarea lui Kovesi: 12 voturi pentru Kovesi, 11 pentru Bohnert si 1 pentru Ritter. Desi Guvernul Romaniei a incercat prin reprezentantii sai din PE sa ii puna dificultati in discurs, Kovesi a avut o prestatie exemplara in fata europenilor, convingandu-i ca este candidatul potrivit pentru sefia Parchetului European.
Cele mai tendentioase intrebari pe care Kovesi le-a tratat cu obiectivitate, au venit din partea Mariei Grapini. Totusi, Grapini a obtinut rezultatul opus intentiilor sale, oferindu-i fostei sefe DNA ocazii de a oferi cifre si argumente care au demontat intentiile PSD de a sabota candidatura romancei.
Discursul lui Kovesi a fost relaxat, Kovesi oferind exemple, cifre, statistici, mai ales din activitatea in fruntea DNA, prezentand performante judiciare istorice inregistrate de institutie cu domnia sa la conducere. Kovesi s-a situat la nivel de discurs si de abordare a intrebarilor primite peste contracandidatii sai, care au prezentat puncte de vedere mai generale, fara solutii clare si fara prea multe exemple concrete.
Desi am putea spune ca Laura Codruta Kovesi este un candidat al unei lumi dure, estul european fiind marcat de coruptie, faptul ca a fost intampinata la PE cu laude din partea oficialilor, care i-au admirat prestatia din Romania de la DNA si i-au admirat puterea de a se afla acolo, in ciuda Guvernului care "lupta" impotriva sa, ne spune ca totusi, europenii vor un procuror-sef invatat cu "munca de jos".
Daca L. C Kovesi a reusit sa razbata in fruntea unei institutii care lupta impotriva coruptiei intr-o tara cu fraude de sute de milioane de euro, cum este Romania, cu siguranta acesta este un avantaj pentru candidatura sa la sefia PE.
Audierea a luat sfarsit.
Dupa audieri, urmeaza "o evaluare completa” si o scrisoare catre presedintele Tajani cu pozitia comisiilor LIBE si CONT. Comisia CONT va face evaluarea in aceasta seara. Comisia LIBE are miercuri dimineata intalnirea coordonatorilor, la ora 9,00, si la ora 11 reuniunea extraordinara a Comisiei, cand se va si vota.
Europarlamentar spaniol: Vad in CV ca in 2017 ati primit o medalie de la o fundatie de partid, ACSU. Cum va veti apara independenta in aceste circumstante?
Laura Codruta Kovesi:
Imi voi apara independenta prin rezultatele pe care le-am avut pana acum. Intotdeauna am fost independenta. Am respectat intotdeauna legea. Am anchetat membri din diferite partide politice
Am anchetat persoane bogate, cu pozitii importante, insa pentru ca am fost independenti intotdeauna am dus la bun sfarsit aceste cazuri
In momentul de fata exista incercari de a limita aceasta independenta
O europarlamentara PPE o intreaba care e experienta sa in cele mai mediatizate cazuri, cand atentia a fost concentrata asupra sa, si experienta cu OLAF si celelalte instante europene.
Laura Codruta Kovesi:
Aproape toate cazurile suscitau interes din perspectiva persoanelor investigate, competenta DNA viza investigatii pentru coruptie la nivel inalt. Au fost investigati primari, senatori, deputati, ministri, fosti ministri
Va asigur ca de fiecare data comunicarea publica s-a facut cu respectarea principiului de nevinovatie. Datele au fost comunicate intotdeauna cu respectarea legii si a regulilor CSM
Europarlamentara de la grupul socialistilor: In ce mod indepliniti toate cerintele pentru ocuparea functiei de procuror sef? Independenta trebuie sa fie mai presus de orice indoiala
Laura Codruta Kovesi:
In momentul depunerii candidaturii am verificat toate criteriile, le indeplinesc pe toate.
Articolul 54 din legea 303/2004 are 4 conditii: vechime de 15 ani, sa nu fi colaborat cu serviciile de informatii, sa nu fi fost sanctionat disciplinar in ultimii trei ani si sa fi avut calificativul FB la ultimele trei evaluari. Toate aceste conditii le indeplinesc
In ce priveste colaborarea cu serviciile, legea o stabileste in sensul de politie politica, si nu in sensul de colaborare institutionala, care poate sa apara in exercitarea activitatii de procuror.
In toata activitatea mea de procuror am respectat intotdeauna legea. Trebuie sa ne desfasuram activitatea cu pasiune, dar nu cu patima. Intotdeauna voi aborda profesional obligatiile care imi revin. Nu are nicio relevanta pentru mine relatiile de acum din Romania dintre ministrul Justitiei si sistemul juridic.
Intrebare europarlamentar ALDE: Concret, cum ati folosi corespondentii Eurojust pentru a va asigura ca statele neparticipante nu ingreuneaza activitatea EPO?
Laura Codruta Kovesi:
Procurorii europeni delegati vor ramane procurori in sistemele nationale, dar anchete transfrontaliere s-au facut si in anii trecuti si un mod eficient au fost echipele de investigarea comune.
Eurojust va putea avea o colaborare foarte stransa cu EPO prin schimbul de informatii, suport informativ si folosirea unor ofiteri de legatura sau puncte de contact, necesare si in relatia cu statele neparticipante.
Va fi responsabilitatea procurorului sef de a incerca acorduri de colaborare cu statele neparticipante si modul in care acestea pot fi convinse sa adere la EPO e doar prin obtinerea unor rezultate credibile de catre aceasta noua structura de parchet
Eurodeputata de la Verzi: Sunt mandra ca se afla aici in ciuda groaznicei campanii pe care propriul sau guvern a lansat-o impotriva sa. Nu credem ce se spune si eu personal am motive sa cred, pentru ca stiu ce se intampla cand trimiti la inchisoare persoane din sfere inalte. Ce masuri ati lua pentru a se asigura ca sunt respectate drepturile fundamentale ale posibililor suspecti?
Laura Codruta Kovesi:
Va fi o prioritate pentru toti din structura EPO. Au fost foarte multe situatii in care constatand ca s-au comis acte ilegale, potrivit legii, le-am infirmat. In situatia in care ar aparea in activitatea EPO astfel de situatii de incalcare a drepturilor fundamentale sunt convinsa ca trebuie luate masuri, diseminarea informatiei in structura EPO.
In Romania activitatea procurorilor e sub controlul strict al judecatorilor.
Europarlamentar GUE: Sunt complet solidara cu dvs referitor la atacurile la care ati fost supusa. Sunt miscata ca l-ati mentionat pe procurorul Falcone. V-ati referit la doua distinctii primite, de la CIA, in 2011 si 2007. In Romania au functionat inchisori CIA
Laura Codruta Kovesi:
Sunt premii oferite de o agentie de aplicare a legii, nu CIA, de Secret Service, care protejeaza demnitarii si moneda nationala. In activitatea de procuror DIICOT am investigat foarte multe dosare legate de bancnote false si de criminalitate cibernetica. Pentru modul in care am fost implicata in dezvoltarea posibilitatilor de anchetare in acest domeniu am fost recompensata cu cele doua distinctii. Nu am dobandit nicio cetateni americana, nu am colaborat cu CIA, iar stirile care au aparut sunt neadevarate.
Europarlamentarul Catalin Ivan, independent (ex-PSD): E adevarat ca CSM a constat ca DNA a influentat instanta intr-un proces care va viza direct? E adevarat ca SRI a facut parte din echipele mixte de investigatii? Cum explicati ca 40% din cazuri au fost achitari?
Laura Codruta Kovesi:
Am avut un proces pentru afirmatii neadevarate intr-o emisiune, cu decizie definitiva de afirmatii neadevarate, am fost defaimata. Niciodata nu am facatu niciun act pentru a influenta, procesele au fost publice, au fost mai multe instante care mi-au dat dreptate.
Exista un raport al Inspectiei Judiciare care spun ca judecatorii nu au fost influentati.
Ofiterii SRI nu au administrat probe, nu au participat in procesul penal. Au existat sesizari de la SRI, asa cum e prevazut in lege. Probele au fost administrate de procurori.
Este falsa rata de achitari, in fiecare an procentul a fost intre 10 si 13 %, probabil va referiti la ultimul raport, cu 36% achitari, de 6 luni nu mai fac parte in DNA. Diferenta de achitari e datorata dezincriminarii unor fapte penale, respectiv abuzul in serviciu. Rata reala e de 13%.
Traian Ungureanu, de la PPE: Cum veti colabora cu viitorii procurori delegati europeni? Guvernul care va face propunerile va este in mod deschis si evident ostil. Cum veti rezolva problema aceasta de lucru si de imagine?
Laura Codruta Kovesi:
Instructiunile in dosarele penale se vor da intotdeauna de camera permanenta. Dosarele vor fi repartizate aleatoriu. Procurorii delegati vor trebui sa tina cont de instructiunile din partea camerei permanente
Guvernul e ostil in ce ma priveste pe mine, dar nu trebuie sa fie ostil in ce priveste activitatea unei institutii europene
Va fi adoptat un regulament intern. Indiferent de cat de ostil sau prietenos e un guvern, ca procuror trebuie sa iti faci treaba
Maria Grapini: Cum ati promova rolul proactiv al procurorilor delegati europeni? Sa nu spun ca ati mintit, CSM a dat azi raspuns ca nu vi s-a refuzat gradul de parchet general. Asi fost pusa sub acuzatie?
Presedintele de sedinta face apel la ordine.
Laura Codruta Kovesi:
Practica procurorilor delegati va fi in concordanta cu strategia care va fi stabilita.
Nu sunt la curent cu ce a facut CSM, conditia prevazuta de lege nu are legatura cu gradul profesional.
Sunt primul procuror caruia i s-a refuzat aceasta cerere, dar nu e o conditie prevazuta de lege.
In ce priveste revocarea din functia de procuror sef, a venit ca urmare a unei decizii a CCR in care nu am fost parte. Nu am avut posibilitatea de a face un recurs. Am trimis o plangere la CEDO care a trecut de filtru.
Plangerea vizeaza chestiuni de principiu, daca procurorii mai sunt sau nu independenti.
Monica Macovei: Care e experienta pe cazuri de inalta coruptie si frauda? Frauda cu fonduri europene se intampla in principal in Europa de Est. Vorbim de coruptie sistemica. Puteti detalia experienta dvs?
Laura Codruta Kovesi:
In ce priveste dosarul penal sunt nevinovata, vizeaza extradarea unei persoane. In fiecare an DNA a trimis in judecata circa 1.000 de persoane, circa 900 fiind condamnate. Peste 60 erau inalti oficiali, ministri, deputati, senatori. Ca procuror sef DNA am spus ca atunci cand un politician ma va suna sa intervina o sa fac public acest lucru. Acest lucru nu s-a intamplat.
In ce priveste fondurile europene, in fiecare an DNA a avut pe rol peste 2.000 de dosar. OLAF a deschis 200 de cazuri in fiecare an. Investigand atat de multe dosare, suntem familiarizati cu tipologiile de comitere a faptelor
"Voi incepe in engleza, stiu ca multi romani urmaresc transmisiunea, cand se va trece la intrebari voi vorbi in romana. Am fost procuror jumatate din viata mea. Crearea unui pachet european independent si eficient e o oportunitate profesionala unica. Va prezint pe scurt viziunea mea. Parchetul european trebuie sa protejeze interesele financiare ale UE, sa recupereze daunele".
"Sunt obisnuita sa lucrez in conditii de stres si presiune publica", a mai adaugat Kovesi.
"Am experienta indelungata in gestionarea echipelor mari, in luarea de decizii strategice, sunt obisnuita sa lucrez in situatii de stres si de presiune publica. Recuperarea daunelor a fost cea mai importanta pentru mine.
In mandatul meu, DNA a pus sechestru pe bunuri de peste 2 miliarde de euro. Am pus sechestru pe proprietati si conturi bancare din alte tari. Acestea sunt realizarile mele profesionale.
Care sunt principiile pe care se bazeaza activitatea mea: procurorul trebuie sa respecte statul de drept si sa aiba o busola morala puternica. Trebuie sa aplicam legea si sa respectam dreptul celor implicati in anchete", spus Kovesi.
Candidatul a inceput vorbind in franceza, a continuat in engleza si apoi in germana.
"Cred ca indeplinesc toate cerintele prevazute in regulamentul EPO. In ce priveste independenta, uneori in Franta ni se spune ca in trecut sistemul era unul foarte ierarhic, asta inseamna ca in trecut ministrul Justitiei ar fi putut da indicatii procurorului general, insa lucrurile s-au schimbat de sase ani si ministru nu mai poate da instructiuni procurorului public", a spus candidatul.