In SUA, in fiecare an 1.000 de oameni mor impuscati de Politie
politie sua
Prima reactie cand auzi o astfel de informatie e ca Politia e violenta si ucide oameni nevinovati. Ceea ce e o prostie. O minima documentare asupra fiecarui caz in parte arata ca, aproape fara exceptie, nevinovatii respectivi sunt de fapt indivizi cu un cazier bogat, surprinsi in timpul unei infractiuni, care nu ezita sa traga (primii!) asupra fortelor de ordine sau tineri teribilisti aflati sub influenta drogurilor care cred ca a ameninta cu un cutit un politist si a nu te supune somatiilor acestuia e o dovada de curaj. Dar chiar si asa, o intrebare ramane: de ce oamenii legii ii impusca mortal, de ce nu trag la maini sau la picioare?
Multi sunt de parere ca politistul care impusca in piept, uneori chiar si cu 4-5 gloante, un infractor care il ameninta nu numai ca face exces de zel, dar da dovada si de ura si de cruzime. Un singur glont trimis in gamba sau in antebrat l-ar fi incapacitat pe respectivul si ar fi eliminat pe loc amenintarea, simplu si eficient.
Dar, asa cum explica William Lewinski, director executiv al Force Science Institute si instructor cu o experienta de 28 de ani in trainingul politistilor, “a crede ca poti sa rezolvi in acest mod o confruntare cu un individ extrem de periculos este o naivitate indusa de serialele TV si de filmele de la Hollywood, in care politistii au abilitati complet fanteziste.”
Conform lui Lewinski, in practica intervin tot felul de factori care tin atat de dinamica si de anatomia corpului uman, cat si de felul in care reactioneaza creierul:
“Un suspect care tine o arma in mana, indreptata in jos, are nevoie de doar 12 sutimi de secunda ca s-o aduca orizontal, in pozitie de tragere. Niciun politist nu poate reactiona atat de rapid si sa traga cu precizie fix in bratul care tine arma, nici macar in situatia ideala in care suspectul sta pe loc. Iar daca il impusca in picior, amenintarea se pastreaza, pentru ca mainile individului ii raman libere si nimic nu il impiedica sa deschida focul.
Cat despre problema numarului de gloante trase de politist asupra suspectului, aparent mai multe decat ar fi necesar (asa-numita situatie de “overkill”), s-a dovedit ca a trage doar 1-2 gloante nu este o procedura eficienta. In urma cu cateva zeci de ani, antrenamentele erau axate intr-adevar pe aplicarea strategiei “shoot and assess” (“trage si evalueaza”) care presupunea ca dupa 1-2 focuri politistul sa se opreasca si sa analizeze rezultatele, doar ca practica a aratat ca de multe ori se intampla ca suspectul sa nu fie incapacitat si sa poata trage la randul lui.
Nu exista un numar minim de gloante care sa fie suficiente pentru a elimina amenintarea asupra vietii unui politist, asa cum nu exista o cantitate minima de apa suficienta pentru ca pompierii sa stinga un incendiu. Folosesti atata apa cat este nevoie ca sa fii sigur ca nu mai este niciun pericol.
Si, nu in cele din urma, sa nu uitam ca politistul este si el om. Nu este usor sa-ti pastrezi cumpatul cand un agresor drogat sau dement se repede spre tine cu o sabie, pregatit sa te loveasca. Principala ta preocupare in acel moment este sa iti salvezi viata, nu mai stai sa te gandesti ca ar fi bine sa tragi la maini sau la picioare, ca sa nu te critice mai tarziu seful sau ziaristii.”
Statisticile arata ca in fiecare an, in SUA, se inregistreaza in jur de 60.000 de atacuri armate asupra politistilor. Deci nu injurii, violente verbale, imbranceli, intimidari sau rezistenta la arestare, ci atacuri fizice cu arme de foc sau arme albe. Si in fiecare an, in aceste atacuri, 60-70 de politisti isi pierd viata.
Sursa foto: www.pexels.com