Propunerea a fost facuta deja de parlamentarii Peter Kyle si Phil Wilson, parlamentari care fac parte din opozitia din Parlamentul Marii Britanii. Acestia cer organizarea unui nou referendum privind iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana, urmand ca pe buletinul de vot sa existe doua optiuni: sprijin pentru propunerea de Brexit a premierului Theresa May sau ramanerea Regatului Unit in UE. Ideea unui nou referendum nu este tocmai noua, tot mai multe voci sustinand o asemenea propunere in ultimele luni. Sondajele de opinie arata, de asemenea, ca un nou referendum pe aceasta tema ar atrage la urne un numar mult mai mare de sustinatori ai ramanerii UK in Uniunea Europeana.
In aceste conditii, in cazul in care referendumul ar fi castigat de tabara celor care isi doresc ramanerea Marii Britanii in interiorul Uniunii Europene, procesul Brexit ar urma sa fie sistat imediat. Insa, in cazul in care referendumul ar fi castigat de cei care isi doresc sa o sustina pe Theresa May in demersul ei de iesire a Regatului Unit din Uniunea Europeana chiar si fara un acord stabilit intre cele doua parti, atunci Parlamentul nu va mai avea nicio posibilitate sa modifice propunerea premierului.
Propunerea initiata de cei doi parlamentari laburisti nu a fost trecuta cu vederea, ministrul desemnat pentru Brexit, Stephen Barclay, intalnindu-se la sfarsitul saptamanii trecute cu acestia pentru o discutie mai larga pe acest subiect. In contextul in care propunerea pe care urmeaza sa o faca Theresa May are sanse extrem de mici de a trece de Parlament, Marea Britanie ar urma sa intre intr-un blocaj politic fara precedent. Theresa May nu se mai bucura in acest moment nici de sprijinul intregului ei partid, mai multi parlamentari declarand deja ca sunt gata sa sustina propunerea unui nou referendum.
Desi la un moment dat se vorbea chiar si despre o amanare a Brexit-ului pana in anul 2021, se pare ca acest lucru nu ar fi posibil. Seful Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat in cursul saptamanii trecute pentru o publicatie germana ca “data de iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana poate fi amanata cu doar cateva saptamani”. Acest lucru ar putea fi posibil doar datorita faptului ca UE considera esential “sa impiedice un Brexit dezordonat”.
Mai mult decat atat, Antonio Tajani a tinut sa sublinieze faptul ca acum “este important sa se evite cea mai mare greseala dintre toate, si anume un Brexit haotic, fara reglementari in vigoare”. Tajani a adaugat ca un astfel de Brexit dezordonat ar urma sa fie “un dezastru pentru economia britanica”. De asemenea, liderul Parlamentului European a admis faptul ca acest lucru ar afecta in cele din urma si economia UE.
Tajani a dat de inteles ca la ora actuala nu prea mai exista multe variante de luat in seama la nivelul UE, problema Brexit-ului fiind exclusiv a Marii Britanii - “Au decis sa plece - este problema lor, nu a noastra!”. Totusi, Antonio Tajani a recunoscut ca ar fi fericit in cazul in care in cele din urma Brexit-ul nu s-ar mai infaptui!
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!