Germania si-a setat un obiectiv ambitios: desi e dependeta de titeiul rusesc, vrea sa incheie aceasta poveste pana la vara
independenta energeticapetrol rusescexporturi rusiasanctiuni rusia
Nemtii au planuri mari privind independenta tarii pe piata de petrol. Au de gand sa reduca dramatic importurile din Rusia. Planul este ca, pana la vara, volumul acestor importuri sa se reduca la jumatate, iar pana la finele anului, dependenta sa se reduca si mai mult.
"Pana la mijlocul acestui an, importurile de petrol rusesc in Germania ar urma sa se reduca la jumatate. Pana la finele anului, intentionam sa fim aproape independenti", se arata intr-un document elaborat de Ministerul Economiei de la Berlin, citat de cotidianul Der Spiegel intr-un articol.
Planurile nemtilor vizeaza si importurile de gaz. Pana la finele anului, doar 30% din importurile de gaz din Germania vor mai veni de la Moscova.
Deciziile nemtilor vin in conditiile in care statele occidentale, impreuna cu Statele Unite ale Americii, depun eforturi pentru a-si creste independenta energetica fata de Rusia, dupa ce tara a invadat Ucraina si desfasoara acolo, din 24 februarie, un conflict militar sangeros.
Rubla ruseasca se apreciaza, in pofida sanctiunilor
Intre timp, Rusia incepe sa-si consolideze moneda nationala. Rubla ruseasca se depreciase cu 20% dupa ce armata tarii a invadat Ucraina, iar acum a reusit nu doar sa recupereze pierderile, ci sa ajunga la o valoare peste cea de dinainte de razboi.
Joi dimineata, moneda nationala a Rusiei se tranzactiona la un curs de 75,5 ruble pentru un dolar american. La inceputul lunii martie, raportul era de 140 de ruble/dolar american.
Printre aspectele care au dus la
aprecierea monedei nationale a Rusiei se numara si faptul ca autoritatile ruse au sustinut moneda nationala prin cresterea ratelor dobanzilor la 20%, au incurajat investitiile in moneda nationala.