Fratii nostri de peste Prut NU VOR unirea Moldovei cu Romania: aproape jumatate dintre moldoveni NU sunt de acord cu ideea
republica moldovaunire romania moldova
Un sondaj recent scoate la iveala faptul ca aproape jumatate din populatia Moldovei nu si-ar dori unirea cu Romania, daca ar putea sa decida un astfel de pas.
Potrivit datelor unui sondaj sociologic realizat de compania CBS-Research, la comanda Institutului pentru dezvoltare si initiative sociale (IDIS) Viitorul (Moldova) si Institutului de stiinte politice si relatii internationale (ISPRI, Romania), moldovenii nu isi doresc sa ne unim sub intr-o singura natiune.
Daca s-ar ograniza un referendum pe aceasta tema, 49,6% ar vota "impotriva unirii si numai 34,4% pentru infaptuirea acesteia. Restul ar fi indecisi asupra acestei probleme sau ar refuza sa raspunda.
Cu toate acestea, 33,2% dintre respondenti recunosc faptul ca Romania este tara care sare cel mai mult in sprijinul Republicii Moldova. 17,6% cred ca ajutorul cel mai mare il primesc din Uniunea Europeana, iar 15,3% sunt de parere ca sunt cel mai mult sprijiniti de Rusia. Doar 3,1% dintre respondenti cred ca SUA ajuta cel mai mult Republica Moldova si numai 1,5% indica Germania. 26% au raspuns cu greu la intrebare.
Totusi, tendinta pentru unirea Moldovei cu Romania
Trebuie notat faptul ca, numarul moldovenilor care si-ar dori o unire cu Romania este in crestere, incepand din anul 2011, cand procentul doritorilor se ridica la doar 11%.
Referitor la tara din care Republica Moldova importaa cele mai multe marfuri, 38,7% dintre respondenti au indicat, pe prima pozitie, Rusia. Pe locul doi este Romania, in opinia a 17,2% dintre respondentii la studiu, iar UE ocupa pozitia a treia, in viziunea a 5,1% dintre participanti.
Sondajul mai arata si faptul ca participantii la sondaj cu cetatenie romana sunt in majoritate in favoarea unirii (62,5% din numarul total de respondenti cu cetatenia tarii vecine), iar cei care n-au cetatenie sunt impotriva (56,6%). 80,6% dintre cei chestionati au spus ca nu detin cetatenie romana. Iar la intrebarea daca o vor primi, 30,6% au raspuns pozitiv.
Sondajul a fost realizat prin metoda interviului in perioada 25 ianuarie - 5 februarie, cu participarea a 1134 de persoane (excluzand Transnistria). Eroarea este de 3%.