Fondurile americane de investitii schimba foaia
Suntem atat de preocupati de reincalzirea "razboiului rece" dintre Statele Unite ale Americii si Federatia Rusa, incat aproape uitam ca, dincolo de scutul de la Deveselu si tot mai numeroasele trenuri incarcate cu tancuri grele ale US Army care strabat Romania, americanii totusi au venit si in tara noastra. Iar din punct de vedere economic, prezenta acestora incepe sa se faca tot mai puternic simtita.
Marea diferenta insa fata de investitorii din alte tari este faptul ca, daca occidentalii au bagat la inaintare tot felul de nume mari, branduri personalizate ale economiei globale, iata ca "yankeii" au preferat sa mearga pe mana fondurilor de investitii. O varianta care, la inceput cel putin, nu parea sa se dovedeasca una din cale afara de fericita, romanii nefiind impresionati de "anonimatul" unor astfel de investitii, preferand in schimb marcile de renume.
Totusi, se pare ca americanii au decis sa schimbe foaia de parcurs a investitiilor derulate in Romania, odata cu decizia "revolutionara", cel putin pentru piata financiara de la noi, luata de catre conducerea fondului de investitii SigmaBleyzer, actionarul majoritar al unuia dintre producatorii importanti de lactate din tara noastra. Culmea este insa ca, in ciuda notorietatii marcilor comercializate, producatorul a mers pe pierdere timp de nu mai putin de cinci ani de zile. Perioada in care nu doar ca a fost sustinut printr-o publicitate agresiva brandul detinut ,dar au continuat si investitiile in unitatile proprii de productie.
Si iata ca a fost suficienta o "scanteie", cea a scaderii TVA-ului la produsele alimentare de la 24% la doar 9% pentru ca afacerea sa prospere din nou si sa se obtina, in sfarsit, profitul mult asteptat. Insa ceea ce mira cu adevarat este faptul ca fondul de investitii a decis ca un procent covarsitor, de nu mai putin de 92% din profitul net raportat anul trecut sa fie distribuit in perioada urmatoare sub forma de dividende.
Este o miscare care, cu siguranta, va lua prin surprindere concurenta europeana, obisnuita cu tot felul de alte strategii de impartire a profitului. Iar daca multinationalele sunt acuzate tot mai des ca recurg la repatrieri mascate ale profitului obtinut in Romania, fondurile de investitii americane au ales acum sa joace o cu totul alta carte. Si anume sa imparta cat mai multi bani actionarilor, cu speranta ca aceasta strategie va atrage si mai multi actionari, care sa asigure pe termen scurt fondurile de rulaj si investitii necesare. Desigur, ramane de vazut si daca vor avea succes, dar concurenta intre marile companii europene si fondurile de investitii americane nu are cum sa fie altfel decat una benefica pentru economia romaneasca.