Foametea ameninta securitatea mondiala
criza alimentelorfoametesecuritateg20forumul de la davosnicolas sarkozyfao
Daca un nou razboi este iminent, acesta nu va datora nici amenintarii teroriste, nici idealurilor de libertate, ci foametei. Acesta a fost opinia generala in cadrul discutiilor care au avut loc la Forumul de la Davos (Elvetia).
Reuniti in cadrul intalnirii G20, liderii lumii si-au exprimat ingrijorarea privind noua criza alimentara mondiala care ar putea genera convulsii sociale severe. Pe fondul cresterii populatiei globale, care ar putea atinge 7,8 miliarde in urmatorii ani, a cererii tot mai ridicate de alimente din partea tarilor in curs de dezvoltare, dar si a impactului cresterii temperaturii la nivel global, hrana s-ar putea scumpi in asa masura incat sa devina un lux.
"Viitorul razboi sau conflict economic ar putea izbucni din cauza penuriei de resurse, in cazul in care nu vom colabora pentru rezolvarea acestei probleme", a avertizat presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, accentuand ideea ca securitatea alimentara este o prioritate a tarii sale, in calitate de lider al G20.
Avertismentele comunitatii internationale vin dupa publicarea unui raport al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), care arata ca indicele FAO la produsele agricole a crescut in luna decembrie la un nivel record, depasindu-l pe cel din 2007-2008, cand s-a inregistrat ultima criza alimentara mondiala. Ingrijorarile sunt cu atat mai justificate cu cat in acea perioada au avut loc revolte in peste 30 de tari.
Intr-un raport al Bancii Central Europene, Romania a fost plasata pe locul 1 in Europa si pe locul 12 in lume in privinta riscurilor de infometare.