Factorul surprinzator care a favorizat ascensiunea Chinei din ultima perioada
Acest factor este, atentie, razboiul dus de SUA impotriva terorismului. E un punct de vedere nu chiar lipsit de fundament daca ne gandim cine a fost principalul beneficiar al acestui razboi: China. Prinsa cu actiunile militare din Afganistan si Irak, SUA a fost oarba in fata adevaratei schimbari globale – cresterea lenta, dar de neoprit, a Chinei.
Sa punem problema in felul urmator: cum ati caracteriza ultimii 17 ani, cei scursi din 2001 incoace, de la atentatul de la World Trade Center care a declansat razboiul american impotriva terorismului? Care ar fi elementul cel mai important al acestor ani, demn de retinut de catre istoricii anului 2050?
Razboiul impotriva terorismului islamist? Nu prea. Mai degraba elementul definitoriu ar fi inceputul transferului centrului de greutate al puterii mondiale de la vest la est, cu China si India din ce in ce mai puternice si cu America si Uniunea Europeana din ce in ce mai slabe.
Putem explora aceeasi idee si prin intermediul unui "ce ar fi fost daca?". Ce ar fi fost daca atacurile din 9/11 nu ar fi avut loc? Atunci mai mult ca sigur ca principala preocupare a administratiei Bush ar fi fost exact China, ca nou concurent strategic al SUA pe termen lung.
Americanii si-ar fi dat probabil seama ca aceasta competitie cu China necesita nu mai multa putere militara, ci mai multe investitii in educatie, inovare, energie, mediu si si-ar fi canalizat eforturile in aceste directii.
Desigur, chiar si fara atacurile din 9/11, China si India tot s-ar fi ridicat si puterea tot ar fi inceput sa treaca de la vest la est, pentru ca n-ar fi existat niciun element care sa stopeze aceste evolutii.
Doar ca vestul, si in special SUA, ar fi fost acum intr-o forma mult mai buna. Americanii n-ar mai fi fost secatuiti de doua razboaie majore, unul din necesitate, in Afganistan, si unul ca asa au vrut ei, in Irak. Au cheltuit in aceste razboaie 3,2-4 trilioane $ (1 trilion inseamna 1.000 de miliarde) si, desi expertii nu se inteleg asupra cifrelor exacte, nu exista nicio indoiala ca aceste sume sunt uriase. Ele se ridica la cca un sfert din datoria externa a SUA, care la randul ei se indreapta spre 100% din PIB.
Cate locuri de munca si ce infrastructura ar fi putut crea SUA cu 4 trilioane $? Este o intrebare pe care si-o pun nu numai analistii, ci si foarte multi dintre cei 2,2 milioane de soldati americani implicati in teatrele de razboi ale SUA in ultimii ani si care, intorsi acasa, n-au gasit nici slujbe, nici locuinte pentru ei si nici scoli mai bune pentru copiii lor. Ce viitor pot sa-si construiasca acesti oameni?
In aceste conditii, cu sume uriase directionate spre armata si nu spre bunastarea interna, este clar ca ultimii 17 ani in politica externa americana arata mai degraba ca un ocol masiv. Principalul beneficiar fiind, cum spuneam, China. Nu e de mirare deci ca una dintre cele mai populare teorii conspirationiste aparute dupa 9/11 spune ca Osama Bin Laden a fost de fapt agent chinez.
Sursa foto: www.pexels.com