Exemplul Bulgariei: ce fac vecinii nostri cu electricitatea si gazul natural, dupa ce Rusia le-a inchis robinetul
bulgariainflatiegaze naturalegaze rusia
Criza energetica caracterizata de preturi tot mai mari la energie electrica si gaze naturale nu afecteaza doar Romania, ci e prezenta in intreaga Europa. Asa se face ca vecinii nostri bulgari au decis sa intervina cu noi masuri, mai dure, pentru a evita agravarea crizei energetice.
Autoritatile de la Sofia cer Comisiei Europene acceptul pentru a elimina accizele la electricitate si gaze naturale. De asemenea, bulgarii vor sa ia masuri si pentru a tempera inflatia, care a sarit de 12%.
"Una din masuri va fi o solicitare de derogare de la UE pentru scutirea de la plata accizelor la electricitate si gaze naturale", a transmis Executivul bulgar.
Masurile vin in contextul sensibil in care se afla Bulgaria, care e foarte dependenta de importurile rusesti de gaze naturale. Mai exact, peste 90% din gazele naturale importate de Bulgaria sunt din Rusia. Mai mult, tara se confrunta si cu stoparea livrarilor de catre rusi, dupa ce autoritatile de la Sofia nu au dat curs solicitarilor Moscovei de a plati gazul in ruble rusesti. Acelasi embargo a fost impus de Moscova si asupra Poloniei, care a incalcat la randul sau solicitarea rusilor.
Pentru moment, Bulgaria a reusit sa suplineasca necesarul de gaze din alte surse, apeland la Grecia. Totusi, situatia ii ingrijoreaza pe unii economisti, care anticipeaza cresteri semnificative de pret, de pana la 30%.
Inca din momentul in care au ramas fara gaz de la rusi, autoritatile din Bulgaria s-au aratat increzatoare in faptul ca aceasta situatie nu va aduce daune majore. Ministrul bulgar al Energiei, Alexander Nikolov, spunea atunci ca pierderea gazului rusesc nu va provoca prea multe tulburari.
"Este clar ca in acest moment gazele naturale sunt folosite mai mult ca arma politica si economica in razboiul actual", a mai precizat el.
La randul sau, Polonia consuma aproximativ 20 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaz pe an, dintre care 9,9 miliarde de metri cubi provin din Rusia prin conducta Yamal. Dar, spre deosebire de Germania, de exemplu, care genereaza aproximativ 15% din electricitate din gaz, Polonia isi obtine cea mai mare parte din carbune, in timp ce gazul este folosit de industrie si in scopuri interne.