Epidemia ia amploare: 170 persoane decedate si peste 7.000 de cazuri oficiale de infectie
coronavirus chinaepidemiepandemievirus ucigaschinawuhanpneumonie virala
Epidemia coronavirusului din China ia proportii ingrijoratoare. Conform unui bilant efectuat pana joi, autoritatile au depistat peste 7.000 cazuri oficiale de infectie, iar 170 persoane au decedat.
Bilantul
epidemiei coronaviruslui din China arata din ce in ce mai ingrijorator. Conform autoritatilor chineze, exista 7.711 de cazuri de infectie confirmate, iar, pe langa acestea, alte 12.167 posibile cazuri. Bilantul anterior, comunicat miercuri dimineata, indica 132 de decese si 5.974 de cazuri confirmate.
Evolutia este destul de rapida si semnificativa, daca tinem cont ca vorbim de doar cateva zeci de ore diferenta intre cele doua bilanturi.
Problema majora cu care se confunda medicii este faptul ca virusul se transmite de la om la om si in perioada de incubatie, cand pacientul purtator inca nu prezinta simptome specifice. Din acest motiv, e dificil de apreciat care sunt perioanele infectate care ar trebui izolate, mai ales ca nu exista teste rapide, ci doar analiza care necesita timp.
Organizatia Mondiala a Sanatatii nu a declarat inca stare de urgenta internationala, insa expertii din cadrul OMS spun ca "Intreaga lume trebuie sa fie in alerta, intreaga lume trebuie sa actioneze”.
De altfel, spitalele lumii, inclusiv cele din Romania, au fost avertizate ca trebuie sa ia masuri de preventie si sa fie pregatite sa intervina. Autoritatile de la noi spun ca, in acest moment, sistemul medical din Romania este pregatit sa faca fata acestui virus.
Intre timp, China a deschis primul spital pentru bolnavii de coronavirus, in doar doua zile
Performanta exceptionala a chinezilor! Au reusit, in doar cateva zile, sa deschida primul spital pentru bolnavii de coronavirus. Spitalul s-a amenajat intr-o cladire careia i s-a schimbat destinatia. Totusi, lucrarile au durat numai doua zile. Spitalul a fost ridicat in Huanggang, langa Wuhan, capitala provinciei Hubei, locul unde a izbucnit epidemia. Spitalul a fost ridicat de muncitori in constructii si voluntari, in doar doua zile, si are o capacitate de 1.000 de paturi.
Citeste si:
Caz revoltator in China: Au incercat sa se imbogateasca de pe urma epidemiei
Wuhan este acum in carantina, strazile sunt pustii, iar oamenilor le sunt interzise deplasarile.
De altfel, chinezii au institutit filtre si apara cu arma in mana intrarile si iesirile din orasele in care au fost depistate cazuri de infectare.
De asemenea, chinezii nu se opresc aici in lupta cu coronavirusul. Alte doua spitale sunt construite special de la zero in Wuhan, lucrarile urmand a fi finalizate in doar o saptamana, iar peste 10 zile, urmeaza sa fie dat in folosinta si un alt spital, la Zhengzhou.
Cum prevenim imbolnavirea?
Coronavirusul se transmite precum gripa, pe cale orala, prin tuse, stranut, vorbit, sau prin contact direct sau indirect cu secretiile respiratorii aflate pe mainile acestora sau pe suprafete contaminate, si poate fi letal. Nu exista un vaccin avizat de comunitatea stiintifica si medicala, care sa protejeze populatia impotriva acestei noi tulpini de virus.
”Evitati contactul cu persoanele bolnave (nu calatoriti in zonele cu risc, evitati aglomeratiile (unde exista risc crescut de a intra in contact cu o persoana infectata, nu stati langa persoanele care tusesc sau stranuta, nu vizitati si nu duceti in colectivitati persoanele bolnave).
Respectati regulile generale si individuale de igiena: utilizarea batistei si spalatul pe maini, pusul mainii la gura atunci cand tusim sau stranutam, evitarea contaminarii prin atingerea cu mainile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnica a locuintelor sau a birourilor cu mentinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum si igienizarea spatiilor si a suprafetelor.
Spalati-va cat mai des pe maini cu apa si sapun, spalatul trebuie sa dureze cel putin 20 de secunde, insistand pe pliurile si spatiile interdigitale, apoi uscati mainile cu prosoape de hartie sau aer cald sau daca nu sunteti in apropierea apei puteti utiliza, cu eficinta mai redusa, un dezinfectant pe baza de alcool”, recomanda medicul Tudor Ciuhodaru.